Университетът "Харвард" е даден на съд от еврейски студенти, които обвиняват висшето училище, че позволява кампусът му да се превърне в "бастион" на яростен антисемитизъм, предаде Ройтерс.

В обвинителен акт, внесен снощи във федерален съд в Бостън, студенти обвиняват Харвардския университет, че "избирателно" прилага политиките си, за да не защитава еврейските студенти от тормоз, пренебрегва жалбите им и наема преподаватели, които подкрепят антиеврейското насилие и разпространяват антисемитска пропаганда.

Студентите внесоха иск, след като миналата седмица президентът на университета Клодин Гей се оттегли от поста си, подложена на остри критики заради начина, по който е реагирала на антисемитизма в кампуса след атаките на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври 2023 година.

В исковата молба се настоява за средства за правна защита, включително съдебно разпореждане, с което да се забрани на "Харвард" да нарушава федералния закон за гражданските права, който забранява дискриминацията.

Срещу други учебни заведения, сред които Нюйоркският университет и Калифорнийският университет - Бъркли, също се водят подобни дела, добавя БТА.

Академични институции по целия свят са заливани от оплаквания, свързани със свободата на словото и правото на протест, откакто преди три месеца започна войната между Израел и "Хамас" в Газа.

За момента ръководството на "Харвард" не е коментирало случая.