Президентът на САЩ Джо Байдън ще завърши посещението си във Франция, като отдаде почит днес на загиналите американски войници на военно гробище, което Доналд Тръмп пропусна да посети, когато бе президент, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че това е подходящ завършек на петте дни на визитата, в които Тръмп е имал негласно, но неизбежно присъствие, предаде БТА.

На пръв поглед посещението отбеляза 80-та годишнина от деня на съюзническия десант в Нормандия и ознаменува съюза между САЩ и Франция. Но през изборна година, когато Тръмп постави под въпрос фундаментални разбирания за глобалната роля на Америка, Байдън се опитва да извлече полза от казаното и направено от своя предшественик републиканец, отправяйки към него мълчалив упрек.

В края на визитата си във Франция Байдън ще подчертае още веднъж този контраст между двамата, като отдаде почит на загиналите във войната свои сънародници на американското военно гробище в гората Бело в Северна Франция. Намиращо се на около час път северозападно от Париж, гробището е място за последен покой на повече от 2000 американски войници, сражавали се през Първата световна война.

При посещението си във Франция през 2018 г. Тръмп отмени плановете си и пропусна да отиде на гробището - решение, което Белият дом обясни с лошото време тогава. В последвалите съобщения обаче се казва, че Тръмп е казал на помощниците си, че не иска да отиде, защото гледа на загиналите войници като "издънки" и "неудачници". Тръмп отрече да е казал това, въпреки че по-късно неговите думи бяха потвърдени от бившия началник на канцеларията на Белия дом тогава Джон Кели.

Предполагаемите тогавашни обидни думи на Тръмп се превърнаха в редовна част от предизборните речи на президента Байдън, включително по време на митинг през април тази година в град Скрантън в щата Пенсилвания.

"Тези войници бяха герои, както и всеки американец, който е служил на тази страна", отбеляза Байдън в Скрантън. "Да се вярва на противното само по себе си е дисквалифициращо за някой, който се стреми към този пост", добави той.