Френският президент Еманюел Макрон и съпругата му Брижит Макрон посрещнаха днес президента на САЩ Джо Байдън и първата дама Джил Байдън с с всички военни почести на церемония при Триумфалната арка в Париж.

Военен хор и оркестър на жандармерията изпълниха "Марсилезата", а над площад "Шарл дьо Гол" прелетяха изтребители.

Двамата лидери поднесоха венец и запазиха минута мълчание на Гроба на незнайния воин, който се намира под националния паметник в центъра на френската столица.

Районът около площада бе напълно отцепен от полицията и жандармерията и достъпът в периметъра за сигурност бе възможен само с покани. Гостите и акредитираните за събитието журналисти трябваше да пристигнат час и половина преди началото на церемонията. Репортер на БТА видя как полицията отказва да допусне четирима посланици, които не бяха успели да пристигнат навреме заради транспортния хаос, настанал в следствие на строгите мерки за сигурност.

След церемонията на Триумфалната арка Макрон и Байдън се отправиха в автоколони по булевард "Шан-з-Елизе", украсен в цветовете на националните знамена на Франция и САЩ. Кортежът на Байдън включваше емблематичните два бронирани кадилака, в единия от които се вози американският президент.

Преди и след него преминаха конни гвардейци, изпълнена бе и духова музика - част от пълните военни почести, с които бе посрещнат стопанинът на Белия дом на официалното му посещение във Франция.

Двамата лидери проведоха среща в Елисейския дворец, а по-късно днес Макрон ще бъде домакин на официална вечеря в чест на американския гост.