Президентът на САЩ Джо Байдън представи днес планове за въвеждане на незабавни и значителни ограничения за мигрантите, търсещи убежище на границата между САЩ и Мексико, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че това е станало в момент, когато Белият дом се опитва да неутрализира негативното политическо влияние на имиграцията преди президентските избори в Съединените щати през ноември.

Белият дом представи подробно дългоочакваната президентска заповед, подписана от Байдън, която ще забрани на мигрантите да получават убежище, когато американските власти преценят, че южната граница е претоварена. Президентът демократ обмисля едностранни действия от месеци, особено след провала на двупартийното споразумение за сигурността на границите в Конгреса, което повечето републикански законодатели отхвърлиха по нареждане на Доналд Тръмп - вероятният кандидат за президент на Републиканската партия.

Новите ограничения за предоставяне на убежище не са твърдо постановени, каза високопоставен служител пред репортери, цитиран от Ройтерс. Агенцията определя мерките като "помитащи"; те се активират, когато среднодневният брой случаи на границата надхвърли 2500 за седмица.

Ограниченията ще бъдат в сила, докато броят на случаите на входните точки достигне или спадне под 1500 средно на ден за период от седем дни.

Последният път, когато преминаванията паднаха до това ниво, беше в първите месеци на пандемията от COVID-19 през юли 2020 г., когато пътуванията през граница в глобален мащаб бяха на исторически ниски нива. Арестите по границата на САЩ са средно 4300 на ден през април, според най-новата налична правителствена статистика.

След като заповедта влезе в сила, мигрантите, които пристигат на границата, но не изразяват страх от връщане в родните си страни, ще бъдат незабавно извеждани от САЩ в рамките на няколко дни или дори на няколко часа. На тях ще им бъдат налагани наказания, които може да включват петгодишна забрана за повторно влизане в САЩ, както и потенциално криминално преследване.

Възпиращите мерки "значително ще увеличат последствията за онези, които преминават незаконно южната граница", каза служителят, пожелал анонимност.

Ключови оперативни въпроси за това как ще се прилагат новите мерки обаче остават неясни, включително как администрацията бързо ще депортира мигранти от далечни и несътрудничащи страни и колко немексикански мигранти ще приеме Мексико при новите условия.

Очаква се новите ограничения да доведат до правни предизвикателства - групи за спазване на гражданските права и на тези на имигрантите критикуваха Байдън за възприемане на политики, подобни на прокарваните от Тръмп, и за отстъпление от задълженията на САЩ към търсещите убежище.