Поредицата от размирици в селски район на южната Жамбилска област на Казахстан, в които загинаха 8 души, 49 бяха арестувани, а 40 ранени, са избухнали близо до границата на бившата съветска република с Киргизстан, предаде ДПА, цитарана от БТА. Двама от ранените са полицаи с огнестрелни рани. 

В района живеят много членове на малцинството дунган - мюсюлмани от китайски произход.

Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев настоя за щателно разследване и разпореди силите за сигурност да разследват лицата, разпространяващи реч на етническа омраза и "провокативни слухове и дезинформация".

"В резултат на хулигански действия, съпроводени с палежи, по предварителни данни са повредени над 30 частни домове, 15 търговски обекта и 23 автомобила", каза министър Тургумбаев.

Конфликтът започнал вчера привечер, когато край село Масанчи се събрали около 70 агресивно настроени жители, между които избухнали сбивания, предаде ТАСС. Провокатори и очевидци снимали ставащото на видео и го разпространявали в социалните мрежи, призовавайки хората към противозаконни действия. Това довело до ескалация на конфликта, след като на място пристигнали още около 300 души.

В публикуваните в социалните мрежи клипове се виждат млади мъже, някои с палки, които вървят в едно от селата покрай горящи къщи, предаде Франс прес.

Причина за масовото сбиване снощи е битов конфликт, съобщи пред журналисти министърът на информацията и комуникацията на Казахстан Даурен Абаев, цитиран от ТАСС.

Министърът посочи, че за момента не е въведен режим на извънредна ситуация в района. Той допълни, че има опасност броят на жертвите да се увеличи.

"Става дума за битов конфликт. Водят се определени следствени действия, които да установят подробно какво се е случило, кой е виновен, защо се е случило", каза министър Абаев.

Той определи случая като трагедия, която е станала заради провокатори, които подстрекавали прехвърлянето на битовия конфликт на междуетническа плоскост. Предприети са всички мерки за стабилизация на положението, увери министърът.

В този регион често стават инциденти между казахското мнозинство и мюсюлманското малцинство дунган, преселило се там през 19 в., след бягство от Китай, посочва АФП.

В съобщение киргизстански граничари обявиха, че положението по общата граница е спокойно, но остават в повишена готовност.

Шофьор на такси, който извършва курсове между Казахстан и Киргизстан, каза за АФП, че село Масанчи, което е в центъра на конфликта, е било отцепено от полицията.

"Спокойно е, но никой не може да отиде там сега. Полицията и армията са на място", каза шофьорът по телефона.

Според него, конфликтът е започнал, след като мъж от малцинството дунган нападнал по-възрастен казах.

Ръководителят на сдружение на дунган, цитиран от частната агенция "Казтаг", съобщи, че повече от 10 къщи са били подпалени в село Масанчи от "млади мъже", които стреляли по обитателите им.

Държавното ръководство на Казахстан редовно изразява желанието си да гарантира хармоничното съжителство между етническите групи в страната, където според министерството на външните работи "живеят в мир над 100 етнически групи", предаде АФП.

Казахското мнозинство е над две трети от 18-милионното население на републиката. Казахстан е авторитарна държава, където бедността е широко разпространена, въпреки богатите залежи на петрол, отбелязва ДПА.