Площад в чешката столица Прага, срещу който се намира посолството на Русия, ще бъде наречен на името на Борис Немцов - бивш руски вицепремиер и знакова фигура в опозицията срещу Владимир Путин, който беше убит през 2015 г., съобщиха вчера градските власти, цитирани от Франс прес.

Градските съветници - членове на десноцентристката партия ТОП09 (Традиция, Отговорност, Просперитет) "ще подкрепят" решението за преименуване на площада, където се намира посолството, на Борис Немцов, при гласуване, предвидено за февруари", написа в Туитър евродепутатът Иржи Поспишил - лидер на партия ТОП09 в Прага.

Останалите основни партии, представени в градския съвет, вече подкрепиха тази инициатива.

Според чешките медии, гласуването може да се състои по-късно този месец, а площадът на бъде наречен на името на Немцов на 27 февруари - датата, на която той беше убит.

През 2018 г. - на третата година от убийството на руския политик Борис Немцов, площад пред руското посолство във Вашингтон също бе наречен на името на разстреляния в Москва руски опозиционер.  Новото наименование влезе в сила от 27 февруари - деня на убийството му. Според становището на градския съвет на Вашингтон това ще стане "мемориал в чест на Немцов, който е невъзможно да бъде премахнат".

За убийството на Немцов бяха осъдени петима чеченци, които получиха присъди от 11 до 20 години лишаване от свобода. Те не се признаха за виновни. Поръчителите на разстрела така и не са открити.