Петима британци са били диагностицирани с китайския коронавирус във Франция, след като са били в контакт с човек, който преди това е бил в Сингапур, съобщи министърът на здравеопазването Анес Бюзен, цитирана от Ройтерс.

Новите случаи включват и дете, допълни министър Бюзен. Тя каза, че заразените не са в тежко състояние. Общият брой заразени с коронавируса във Франция е 11.

Бюзен посочи, че новите случаи са група, заразила се от един човек. Той е британец, върнал се наскоро от Сингапур, където е бил от 20 до 23 януари. След това пристигнал във Франция за четири дни.

Министърът съобщи, че заразата е констатирана в планинския регион Савоа в Източна Франция.

Успешно излекуваха първия заразен в Япония

Първият японец, който се зарази от коронавирус на територията на страната, днес бе изписан от болницата, съобщи ТАСС, като се позова на агенция Киодо.

60-годишният шофьор на туристически автобус, който бе приет в болница в края на януари в префектура Нара, е преминал курс на лечение и благополучно е изписан. Това бе първият случай на територията на Япония, при който предаването на болестта е станало от човек на човек - шофьорът е возил туристи от китайския град Ухан.

В момента на територията на Япония са установени 89 случая на заразени с коронавирус, включително 64 пътници на круизния кораб "Даймънд принсес", който е под двуседмична карантина в пристанището Йокохама.

В края на декември китайските власти регистрираха в град Ухан епидемия от пневмония, причинена от коронавируса 2019-nCoV. Освен в Китай, заболяването е регистрирано в 24 страни. Броят на заразените в Китай надхвърли 34 500 души, починалите са над 700 души, а оздравелите - повече от 2000.

Броят на жертвите на вируса расте

Броят на починалите от епидемията от коронавирус в Китай достигна 722-ма души вчера, с още 86 нови смъртни случая в сравнение с предишния ден, съобщи Националната здравна комисия. Провинция Хубей, епицентърът на епидемията, докладва за 81 смъртни случая, като в столицата на провинцията град Ухан починалите са 67. В цял Китай на 7 февруари има 3399 нови потвърдени заразени, с което акумулираният общ брой досега става 31 774, предаде Ройтерс.

Американец е починал от новия коронавирус в епицентъра на епидемията в Китай, съобщи днес американското посолство в Пекин, което изглежда е първият потвърден случай на смърт на чужденец от болестта, предаде Франс прес.

"Можем да потвърдим, че 60-годишен американски гражданин е установен като носител на коронавируса и е починал в болница в Ухан на 6 февруари", заяви говорител на дипломатическата мисия в Пекин.

Японец, за когото се подозира, че е бил заразен с новия коронавирус, е починал в Китай, съобщи агенция Киодо, като цитира министерството на външните работи в Токио. Мъжът на възраст над 60 години е бил хоспитализиран с тежка пневмония в Ухан. Ако инфекцията му бъде потвърдена, той ще бъде първата японска жертва на епидемията, предаде ДПА.

Нова болница за заразени отвори в Ухан

В Ухан - градът, от който тръгна заразата, е починал американец. Властите съобщават и за смъртта на японски гражданин, но все още не е ясно дали причина за нея е заразата. Наличието на коронавирус е потвърдено в 25 държави.

В град Ухан днес беше отворена нова болница с 1500 легла, съобщиха държавни медии, цитирани от Ройтерс.

Пациенти ще бъдат приемани още днес. Болницата има 32 отделения и операционна зала.

В Ухан сгради са превръщани в болници, за да може да бъде поет нарастващият брой хора, заразени с новия коронавирус.

Първата импровизирана болница, издигната само за осем дни, започна да приема пациенти в понеделник.

Здравната комисия в Хубей съобщи днес, че до момента 699 души в тази провинция са починали от болестта, а заразените са 24 953.

Китай ще разследва смъртта на доктор Ли Вънкян - един от първите предупредили за съществуването на новия коронавирус. Случаят предизвика гняв и много коментари в социалните мрежи в страната, въпреки, че огромна част от коментарите по темата вече са изтрити.