Нобеловата награда за мир за 2019 г. получи етиопският премиер Абий Ахмед, съобщи на сайта си Нобеловият комитет.

Ахмед е удостоен с отличието за усилията си да постигне мир и международно сътрудничество и за решаващата си инициатива за уреждане на граничния конфликт между Етиопия и съседна Еритрея.

Двете страни, които водиха война от 1998 до 2000 година, възстановиха отношенията си през юли 2018 г. след години на враждебност, припомня Ройтерс.

"Етиопският премиер Абий Ахмед Али получава тази година Нобеловата награда за мир за своите усилия за постигане на мир и международно сътрудничество и особено за решителната си инициатива за решаване на граничния конфликт със съседна Еритрея", отбелязва Нобеловия комитет.

Наградата, равняваща се на 9 000 000 шведски крони (около 900 000 долара) ще бъде връчена в Осло на 10 декември, годишнината на смъртта на шведския индустриалец Алфред Нобел, основал наградата със завещанието си през 1895 година.

Съществува отдавнашна традиция Нобеловата награда за мир да получават държавни глави, свързани с прекратяването на конфликти. Последният пример за такъв беше колумбийският президент Хуан Мануел Сантос, който получи наградата през 2016 г. за ролята си в прекратяването на 50-годишната гражданска война в страната, отбелязва британският в. "Гардиън", цитиран от БТА. 

Първите думи на наградения и на наградилите го

Етиопският премиер Абий Ахмед заяви, че приема със смирение и вълнение новината, че му е присъдена Нобеловата награда за мир за 2019 г. "Благодаря ви много, това е голямо признание", каза той в телефонен разговор със секретаря на Норвежкия нобелов комитет, чийто запис бе публикуван в интернет.

"Гордеем се като нация", каза днес в комюнике пресслужбата на Абий. "Тази победа е признание за колективния успех на всички етиопци. Тя е призив за укрепване на нашата решимост да направим Етиопия просперираща страна за всички", се казва в изявлението.

Директорът на Нобеловия институт Олаф Ньолстад каза, че се е чул по телефона с Абий, който "показа голяма скромност и бе изумен" от новината.

"Мирна, стабилна и успешна Етиопия ще доведе до много позитивни странични ефекти и ще помогне за укрепване на братството между страните и народите в региона, каза председателката на Нобеловия комитет Берит Рейс-Андерсен, предаде ДПА.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че "ветровете на надеждата духат по-силно отвсякога в Африка" и че етиопският премиер е една от причините за това, предаде Асошиейтед прес.