Естонското външно министерство обяви, че е решило да изгони дипломат на Русия от руското посолство в Талин, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Според ведомството решението за изгонване на дипломата е взето заради действия, "подкопаващи сигурността и конституционния ред" в Естония.

Дипломатът трябва да напусне страната до 29 март, след като с действията си е нарушил Виенската конвенция за дипломатическите отношения, заяви министерството.

Ведомството е извикало руския шарже д'афер (от френски: натоварен с делата, въпросите) и му е връчило дипломатическа нота за обявяване на въпросния дипломат за персона нон грата.

"Дейността на въпросното лице нарушава Виенската конвенция за дипломатическите отношения и той трябва да напусне Естония до 29 март", се посочва в заявлението на външното ведомство на страната.

Според обяснението на МВнР на Естония нароченият за изгонване дипломат "директно и активно" е участвал в "подриване на сигурността и конституционния ред" на страната.

Сътрудникът на руското посолство разпространявал "пропаганда, оправдаваща военните действия на Русия, и внасял разделение в естонското общество", посочват от министерството, цитирано от ТАСС.

По-рано Москва в отговор на Талин, който съкрати числеността на състава на руското посолство на своя територия, пък понижи нивото на дипломатическо представителство в Естония само до шарже д'афер.

През януари Естония експулсира 21 руски дипломати и други служители на руското посолство, за да "постигне паритет" в броя на дипломатическия персонал на двете страни съответно в Талин и Москва. През февруари и Виена изгони четирима руски дипломати за поведение, "несъвместимо със статута им". Освен това, през декември Австрия задържа син на дипломат, който според властите "шпионирал за Москва".

През юни страната ни също изгони 70 руски дипломати и служители на посолството на Руската федерация у нас. От началото на войната в Украйна руски дипломати бяха изгонени и от Италия, Франция, Германия, Норвегия, Дания, Северна Македония, Черна гора, Словакия, Полша, САЩ, Косово, Чехия, балтийските страни и др.