Пред журналисти на връщане от България той добави, че би било "самозаблуда" да се каже, че всички проблеми между Анкара и Брюксел са загърбени, съобщава в. "Хюриет дейли нюз".

"Подчертахме по-специално необходимостта каналите за диалог да се държат отворени. Има пълно единство по тази тема. Съгласихме се, че за да дадем тласък на отношенията с ЕС, ще бъдат от полза по-чести консултации по регионални въпроси", заяви Ердоган на борда на самолета на връщане от България, където в понеделник се състоя среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Анкара: ЕС не даде добри знаци за сближаване


"Казах им, че едно конструктивно отношение към Турция вместо несправедливи критики и двойни стандарти би помогнало за подобряване на отношенията и решаване на въпросите", посочи турският лидер.

Той добави: "Разбира се, би трябвало да се самозалъгваме, ако кажем, че "всичко е перфектно и всички отрицателни неща са преодолени". Но беше важно да се съберем на ниво лидери, да седнем заедно на една маса и да говорим искрено.
Има съгласие за продължаване на диалога и даване на тласък на отношенията".

Една от обсъдените теми бяха обещаните от ЕС 6 милиарда евро помощ за сирийските бежанци, които Турция приютява, в рамките на споразумение, с което Анкара се ангажира да спре мигрантския поток към Европа.

"Те заявиха, че вторият транш от 3 милиарда евро ще бъде изпратен. Ако е възможно, ние искаме тези пари да бъдат преведени директно на нас, а не чрез посреднически институции. Защото когато има посреднически институции, част от парите отиват за комисиони", посочи турският президент.

Ердоган заяви, че е повдигнал въпроса за очакванията на Анкара за актуализация на митническия съюз с ЕС, както и за "балансиран доклад за напредъка", анализиращ постиженията на Турция в прилагането на изискванията за присъединяването й към ЕС. Следващият годишен доклад предстои да бъде публикуван през април.

Друга обсъждана тема е била борбата срещу тероризма и критиките на Турция към ЕС за това, че "не предприема конкретни и ефективни мерки" за спиране на дейностите на забранената Кюрдска работническа партия /ПКК/ в Европа.

"Ние казахме, че няма да направим никакви отстъпки в борбата срещу терористични организации като ПКК и сирийския й клон Сили за защита на народа /СЗН/, както и срещу Ислямска държава в Ирак и Леванта /ИДИЛ/", посочи турският президент.

"Казахме, че нямаме никакъв проблем с кюрдите, имаме проблем единствено с терористичните организации. Обърнахме внимание, че е погрешно да се твърди, че нашите операции са срещу кюрдите. Всъщност повечето кюрди в Турция подкрепят нашата партия", подчерта Ердоган.

Той заяви, че на срещата са били обсъдени и отношенията на Турция с Гърция и Кипър и добави, че Анкара е против "едностранните сондажни дейности на гръцки Кипър в Източното Средиземноморие" и смята, че ЕС не е безпристрастен по този въпрос.

Във връзка с двамата гръцки войници, които бяха арестувани след преминаване на територията на Турция, Ердоган заяви, че "това е въпрос, с който ще се занимава правосъдието". Турският президент отбеляза, че "тези, които придават такова значение на въпроса за онези двама войници, не споменават нашето искане за екстрадиция на войниците, които избягаха в Гърция, след като участваха в опит за преврат в Турция".

"Разбира се, не трябва да бъде правена връзка между двата инцидента. Но факт е, че тези, които участваха в опит за преврат, са все още в Гърция. Те не ги екстрадираха въпреки нашите искания (...) Казах им, че този въпрос е под контрола на правосъдието и трябва да се изчака решението", посочи Ердоган.