Юнкер заяви, че Турция трябва да избягва заплахи срещу страни членки на Съюза и да се стреми към добросъседски отношения.

Вчера плавателен съд на турската брегова охрана удари кораб на гръцката гранична охрана в района на двата необитаеми острова, известни с общото гръцко име Имия и с турското име Кардак. Двойката острови доведоха Гърция и Турция до ръба на война през 1996 г.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер представи днес вижданията си по основни въпроси от политиката на ЕС на пресконференция, продължила близо час. Той заяви, че подкрепя намаляването на бюджетите за сближаване (т. нар. кохезионна политика), както и за земеделието.
Против съм жестоки съкращения, посочи Юнкер .

"Когато говорим за бюджети, не говорим за счетоводство, а за приоритети и амбиции. Чрез тях нашето бъдеще намира израз в конкретни цифри. Така че нека първо поговорим за това каква Европа искаме. След това страните членки трябва да подкрепят амбициите си със съответните финансови средства. Вярвам, че можем да постигнем невъзможното и да се споразумеем за бюджет, при който всички да бъдат нетни получатели."

Запазването на кохезионната практика е приоритет на България като председател на Съвета на ЕС. На неформалната си среща на 23 февруари лидерите на Европейския съюз ще обсъдят начините за адекватно финансиране и превръщане в реалност на приоритетите, които те определиха за Съюза на 16 септември миналата година в Братислава.

Юнкер коментира, че в днешния ЕС исканията взимат превес над убежденията. Едните не искат да плащат повече, другите не искат да получават по-малко, добави той по повод дебатите за бъдещия общностен бюджет.

Юнкер изрази подкрепата си за предварително излъчване на водещи кандидати за председател на ЕК в изборите за евродепутати догодина. Бившите премиери на държавите от ЕС отговарят на всички изисквания за председател на комисията, добави той. По неговите думи е необходимо водещите кандидати да бъдат излъчени до края на тази година.

Юнкер защити виждането за единен председател на ЕК и на Европейския съвет, но отбеляза, че това не е въпрос, който да се реши в следващите месеци, а е "дългосрочна перспектива". Той уточни, че сега, ако председателите на двете институции са в конфликт, това би било катастрофално.

По повод предложенията за намаляване на броя на еврокомисарите, Юнкер заяви, че първоначално се е затруднявал да измисли отговорности на 28 души. Той допълни, че днес е разбрал необходимостта всяка страна от ЕС да има комисар, за да може комисарите да "превеждат ЕС" в своите страни.
Председателят на ЕК поясни, че решението колко да бъдат еврокомисарите е на правителствата.