Знамето на Европейския съюз бе свалено от пилона в постоянното представителство на Обединеното кралство в Брюксел, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Броени часове преди Брекзит, европейските институции започнаха да свалят знамето на Обединеното кралство, което се вееше редом до знамената на ЕС и на другите страни членки, предаде Франс прес.

Първо бе свалено британското знаме в Европейския съвет в Брюксел. Ще последват и флаговете, развяващи се в сградите на Европарламента в Брюксел и Страсбург.

Снимка: АР/БТА

В 23 ч. по Гринуич днес Обединеното кралство напуска ЕС след 47-годишно членство. Така блокът ще стане с 27 членове. Това е първото излизане на страна членка от съюза от неговото създаване.

Събитието бе отбелязано с редица прояви във Великобритания, организирани от привърженици и противници на Брекзит.

Час преди 23 ч. британският премиер Борис Джонсън ще направи изявление. В него той ще каже, че работата на неговото правителство е да обединява страната и да я води напред. Джонсън ще увери британците, че тази нощ не се бележи край на нещо, а начало на нещо ново и завесата ще се вдигне за ново действие, предаде ДПА.

Около 700 британски граждани ще продължат да работят за Еврокомисията и след Брекзит въпреки правило, че служителите в брюкселската институция трябва да бъдат граждани на ЕС, предаде ДПА.

Днес говорител на комисията заяви, че британски граждани, които работят за ЕК като заварено положение, следва да спрат да изпълняват задълженията си единствено при конфликт на интереси или ако това се налага по силата на някакво международно задължение.

Броят на британските служители на ЕС значително намаля, след като на 27 март 2017 г. Лондон официално обяви, че излиза от съюза.

Според комисията служителите с британски паспорти са с 200 по-малко. Това е свързано с пенсионирания, изтичащи договори и променено гражданство. Около 120 бивши британски служители са сменили гражданството си през последните три години, заяви Еврокомисията пред ДПА.

Оставането на британските граждани на работа в ЕК беше уредено с административно решение от 2018 г.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел заяви, че преговорите за бъдещите отношения на Великобритания с ЕС няма да бъдат лесни, и се зарече да помогне за това Евросъюзът да бъде успешен след Брекзит.

Излизането на Великобритания от Евросъюза тази вечер е "трудна раздяла за всички ни, за 27-те държави членки на ЕС и за Германия", каза тя във видеопослание, разпространено от кабинета й.

"Германия иска да остане близък партньор и приятел на Великобритания, защото ни обединяват общи ценности", подчерта Меркел.

Щом Брекзит влезе в сила, Великобритания встъпва в преходен период, през който ще договаря условията на новите си отношения с Евросъюза и 27-те му оставащи членки. Меркел изрази надежда да бъде сключено добро дългосрочно споразумение "възможно най-бързо".

Подчертавайки важността на това единството на ЕС да се запази, канцлерът заяви, че "тези преговори със сигурност няма да бъдат лесни", и изтъкна, че много зависи от това колко близка Великобритания желае да остане с блока.

Меркел заяви: "Европейският съюз влиза в тези преговори в добро разположение на духа, но и представлявайки своите собствени интереси, а Великобритания ще направи същото".

Германия иска на да прави всичко възможно за приключването на преговорите за бъдещите отношения между Великобритания и ЕС до края на годината, заяви днес германският министър на икономиката Петер Алтмайер, цитиран от Ройтерс.

Съгласни сме, че това (Брекзит) предлага страхотна възможност - въпреки меланхолията, която се усеща - за укрепване и реформиране на ЕС, допълни Алтмайер на съвместна пресконференция с еврокомисаря за вътрешния пазар и дигитализацията Тиери Бретон.

По повод преговорите за бъдещите отношения Бретон отбеляза: Не започваме от нулата. Мисля, че британците знаят правилата много добре (...) това много облекчава нещата". /

Излизането на Обединеното кралство от ЕС днес е шок и исторически сигнал за тревога за цяла Европа. Това заяви днес френският президент Еманюел Макрон, предаде Франс прес.

"Това напускане е шок. Това исторически сигнал за тревога, който трябва да отекне във всяка от нашите страни, да бъде чут от цяла Европа и да ни накара да се замислим. Брекзит стана възможен, защото ние не променихме достатъчно нашата Европа", каза Макрон.

Президентът предупреди Обединеното кралство, че то не може да очаква да бъде третирано по същия начин, както беше третирано като част от ЕС, предаде Ройтерс.

"Британският народ избра да напусне ЕС. Вие няма да имате същите задължения, но и няма да имате и същите права", каза Макрон.