Това съобщи премиерът Бойко Борисов пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Европейския съвет, цитиран от БТА.

Двете страни обвързваха сключването на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (CETA) между ЕС и Канада с падането на визите за българи и румънци.

Цяла нощ работихме Европейската комисия и ние, заедно с румънския президент получихме надлежни писмени потвърждения ние и комисията, че до 1 декември 2017 г. визовият режим с Канада ще отпадне за български граждани, уточни премиерът.

С румънския президент решихме да подкрепим, както всички останали страни в ЕС, добави Борисов.

От 1 май 2017 г. Канада ще се откаже от визите за румънците, които вече са получавали виза по-рано, и от 1 декември 2017 г. визите ще бъдат премахнати за всички, каза в Брюксел румънският президент Клаус Йоханис.

Същото увери канадският премиер Джъстин Трюдо българския си колега Бойко Борисов в телефонен разговор в първите дни на месеца.

България и Канада имат прекрасни географски, исторически, природни чудеса, за туризма това е добре, както и за бизнеса и за онези, които са хора на света, коментира премиерът по повод очакването за отпадането на канадските визи. Той поясни, че вече има ясни гаранции от ЕК и от Съвета, че падането на визите за българи и румънци е незаобиколим фактор в търговското споразумение.

Попитан за действията на властите в белгийската провинция Валония, които остават единствената пречка пред сключването на споразумението, премиерът посочи, че това е опасно.

Вече стават прецедент и опасни в Европа, защото така стана за Шенген - една страна спря България и Румъния, сега други спират еди какво си, това ще стане мода и е много опасно за ЕС.
Силата на ЕС е в единството, посочи Борисов.

Видяхте, в Холандия спряха Украйна за безвизов режим. Всички какво ли не направихме за Украйна - скарахме се с Русия, санкции наложихме. Изведнъж, когато трябва да им се даде път за Европа, нямат визи, добави той.

Санкциите срещу Русия


Снощи, когато всички предварително осъждаха това, което се случва в Алепо, Мосул, убийствата на невинни хора, че гинат непрекъснато жени и деца, излязохме с обща позиция - че санкциите (срещу Русия - бел. кор.) са последна крачка.

Всички се обединихме, че с Русия трябва да се проведе диалог, за радост спряха за денонощие ударите, да седнат на масата за преговори и да се разберат - войната трябва да спре.

Всички решихме, че с един жест, с добро, санкциите към минските споразумения, докато не се спазват, остават, а за нови санкции ще говорим, едва ако продължат всички бомбардировки, които носят убийства. Затова истински се надявам, че дипломатите ще продължат много активно да работят, заяви министър-председателят.