Европейският съюз си осигури около 55 000 дози от потенциално лекарство срещу Covid-19, базирано на коктейла от моноклонални антитела, разработен от американския производител на лекарства "Регенерон" и швейцарския фармацевтичен гигант "Рош", съобщи говорител на ЕС, цитиран от Ройтерс.

Тази сделка е първото подобно споразумение на Евросъюза за подобен вид лекарство.

След като се сдоби с милиарди дози от ваксини срещу коронавируса, сега Брюксел се опитва да си набави и потенциални лекарства срещу коронавирусната инфекция, като целта е до края на месеца да се набележат 10 обещаващи лечебни средства срещу болестта.

Сделката с "Рош" е била постигната през април, заявиха представители на компанията пред Ройтерс, но детайлите от договора не са били оповестени.

Говорител на Европейската комисия заяви днес, че ЕС си е гарантирал 55 000 дози от еднодозовото лекарство.

"Рош" отказа да коментира броя на дозите, договорен с ЕС, но подчерта, че споразумението включва общо 37 европейски страни, т.е. не само страни от ЕС, а също Великобритания и други страни, които не членуват в ЕС.

Страните по сделката отказаха да разкрият цената, заплатена за дозите от препарата, отбелязва Ройтерс.

До момента ЕС е закупил дози само от още едно лекарство, което се използва за лечение на Covid-19, и това е препаратът ремдесивир.

Очаква се европейските здравни власти да дадат разрешение за употребата на разработения от "Регенерон" и "Рош" препарат в периода от август до октомври.