Европейските институции постигнаха временно споразумение за създаване на обща система за известяване чрез SMS в случай на терористична атака или природно бедствие, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

То е част от по-широко споразумение за пакет от мерки за телекомуникационните компании, договорено късно снощи от преговарящите от Европейския парламент и 28-те страни членки на ЕС.

Целта е "да се повиши защитата на гражданите на съюза", съобщи Европейската комисия в комюнике. Предвижда се да бъде приложена "система за предаване на предупреждения до гражданите по мобилните им телефони".

"Това ще позволи на гражданите и пътуващите да бъдат информирани за непосредствени заплахи в района, в който се намират", се казва в комюникето.

Идеята за такава система бе предложена от евродепутатите и се основава на принципа на номер 112 - общ телефонен номер за спешни обаждания, който може да бъде набран от стационарен или мобилен телефон във всички държави от ЕС, за да се извикат линейка, пожарната или полицията.

Такава система съществува от 8 ноември 2012 г. в Холандия - първата страна в света, въвела такъв механизъм за предупреждение при наводнения и атентати.