Приемайки десетия си пакет санкции срещу Русия, Европейският съюз заяви, че ще засилва натиска върху Москва, "докато Украйна не бъде освободена", предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

"Сега имаме най-суровите санкции до момента - изчерпващи военния арсенал на Русия и нанасящи тежки поражения на икономиката й", заяви в "Туитър" председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, като подчерта, че блокът засилва натиска върху онези, които се опитват да заобиколят санкциите на ЕС.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел предупреди, че съюзът ще продължи да налага още санкции на Москва.

"Ще продължим да засилваме натиска върху Русия и ще го правим толкова дълго, колкото е необходимо, докато Украйна бъде освободена от бруталната руска агресия", каза той в изявление.

Борел отбеляза, че най-новите санкции са насочени срещу банковия сектор, срещу достъпа на Москва до технологии, които могат да се използват за граждански и военни цели, както до напреднали технологии.

Най-новите санкции на Европейския съюз включват още 87 лица и 34 организации, които според него са допринесли по един или друг начин за войната на Русия срещу Украйна. Сред тях е "Алфа банк" (Alfa Bank), смятана за най-голямата частна финансова институция в Русия. В списъка фигурират също заместник-министри, руски правителствени служители, хора, отговорни за депортирането и принудителното осиновяване на украински деца, добавени са и още депутати от руския Съвет на федерацията (горната камара на парламента).

Одобрените от ЕС в петък срещу събота нови санкции предвиждат и забрана на руски граждани да участват в ръководството на критична европейска инфраструктура, както и да запазват обеми в европейските газови хранилища.

Ударът по "Вагнер"

ЕС наложи санкции и на 11 физически и седем юридически лица, свързани с група "Вагнер", чиито наемници се бият в Украйна, но участват и в конфликти в африкански държави като Мали.

Борел заяви, че дейностите на "Вагнер" застрашават международния мир и сигурност, тъй като компанията не действа в каквато и да било правна рамка.

Сред включените в "черния списък" са двама от командирите на групата, участвали дейно в превземането на украинския град Соледар миналия месец, както и ръководителят на "Вагнер" в Мали, се казва в съобщение на ЕС.

Шефът на частната военна компания Евгений Пригожин призна, че мерките ще затруднят работата й, тъй като ще направят по-сложно снабдяването с оръжия, но изрази увереност, че тя ще се справи.

"Разбира се, това ще затрудни работата, защото няма да можем да използваме необходимото количество европейски оръжейни системи. Ние вече сме свикнали с натовски тип оръжие. То е още по-полезно във време на недостиг на боеприпаси. Сега тези покупки ще се усложнят, но ние имаме достатъчно нелоши канали за комуникация с европейски производители, каза Пригожин в коментар, публикуван в "Телеграм" от пресслужбата му.

Зеленски е доволен, но иска още

Украинският президент Володимир Зеленски приветства снощи приетият вчера от Европейския съюз 10-и пакет от санкции срещу Русия, предаде ДПА.

"Той е мащабен, насочен срещу военната промишленост и финансовия сектор на терористичната държава и срещу пропагандаторите, които удавиха руската общественост в лъжи и се опитват да разпространяват лъжите си в целия свят", заяви Зеленски във вечерното си видеопослание. "Те категорично няма да успеят в това", допълни президентът.

Същевременно украинският лидер отново настоя за наказателни мерки срещу ядрената индустрия на Русия. По-рано днес той написа в "Туитър", че страната му очаква конкретни, "решителни стъпки" срещу руската държавна корпорация "Росатом" и руската ядрена индустрия като цяло.

ЕС не включи руския ядрен сектор в 10-ия пакет санкции заради обструкциите на няколко държави, сред които България и Унгария.