Европейският съюз в крайна сметка одобри десети пакет санкции срещу Русия - навръх първата годишнина от нейната инвазия в Украйна, предаде Франс прес. Снощи дипломати в Брюксел казаха, че отново не е постигнато съгласие по въпроса.

Обратът се случи в последите минути на 24-ти февруари: "Заедно страните членки на ЕС наложиха най-мощните и широкообхватни санкции, за да помогнат на Украйна да спечели войната", заяви шведското председателство на ЕС в Twitter. "ЕС стои обединен с Украйна и украинския народ. Ние ще продължим да подкрепяме Украйна, толкова дълго, колкото е необходимо", обявиха още оттам.

"Една година изтече от жестокото и незаконно руско нахлуване в Украйна. Днес ЕС одобри десети пакет санкции, който включва по-конкретно по-строги ограничения за износа на технологии и стоки с възможно двойно предназначение, рестриктивни мерки, насочени срещу физически и юридически лица, които подкрепят войната, разпространяват пропаганда или доставят дронове, използвани от Русия във войната, както и мерки срещу руската дезинформация", пише в изявлението.

Одобрените снощи наказателни мерки предвиждат по-конкретно нови ограничения за европейски износ за Русия на стойност 11 милиарда евро и замразяване на авоарите на три банки и голям брой компании от страната, както и ирански доставчици на дронове за Москва. Списъкът съдържа общо 120 имена, но те ще останат в тайна до публикуването му в Официалния вестник на ЕС.

Новите санкции бяха одобрени, след като в крайна сметка Полша оттегли късно снощи своите възражения, въпреки че не успя да издейства затягането на мерките, за което настояваше. Вчера полският премиер Матеуш Моравецки определи новия пакет като твърде слаб по време на посещение в Киев, където достави първите четири от обещаните от страната му на Украйна бойни танкове "Леопард" германско производство.

"Полша не получи нищо", казаха няколко дипломати за АФП. Един от тях уточни, че страната е излязла с едностранна декларация какво иска да съдържа следващият пакет санкции.

Полската позиция бе разкритикувана от много други страни, които заявиха, че тя "наказва Европа", отбелязва АФП. ЕС едва одобри десетия пакет санкции срещу Русия на първата годишнина от инвазията й в Украйна - ден, в който Съединените щати, Великобритания и Канада обявиха нови наказателни мерки срещу нея.

Впрочем Полша вече блокира приемането на деветия пакет санкции през декември, припомня БТА. Тогава полският премиер Матеуш Моравецки оттегли възраженията на страната си на среща на върха на ЕС, припомня АФП.

Сега Полша по-конкретно е настоявала за затягане на ограниченията върху вноса на синтетичен каучук от Русия. Италия обаче се е противопоставила на нейното искане, отбелязва Ройтерс.

ДПА уточнява, че новите санкции ще влязат в сила днес, когато ще бъдат публикувани в Официалния вестник на ЕС.

Канада също наложи нови санкции на Русия и обеща бойни танкове на Украйна

 

Канада също наложи нови санкции на Русия на първата годишнина от нейната инвазия в Украйна, предаде Ройтерс. Вчера аналогични ходове предприеха Съединените щати, Великобритания и Европейският съюз.

Новите санкции са насочени срещу 129 физически и 63 юридически лица. Сред тях са вицепремиери и други представители на руските власти, заяви канадският министър-председател Джъстин Трюдо.

Той съобщи, че Канада ще предостави на Украйна четири бойни танка "Леопард 2", бронирано евакуационно превозно средство и над 5000 единици боеприпаси.

По-рано вчера Отава обеща на Киев помощ в размер на над 32 милиона канадски долара (23,5 милиона долара) за разминиране и противопоставяне на заплахи от оръжия за масово поразяване.