ЕС се обръща към дипломацията в опит да спаси Иранското ядрено споразумение, след като миналата седмица президентът на САЩ реши да оттегли страната си от сделката, предаде ТВ Европа.

Във вторник върховният представител на Съюза по въпросите за външната политика и сигурността Федерика Могерини приема в Брюксел министрите на външните работи на Германия, Франция, Великобритания и Иран.

Първите дипломати ще водят задълбочени преговори относно ядрената програма на Техеран и как да продължи планът за работа от тук нататък. Освен Брюксел, външният министър на Иран Мохамад Зариф ще посети още Пекин и Москва с оглед на нарастващото напрежение след оттеглянето на САЩ от сделката.

Президентите на Турция и Русия Реджеп Ердоган и Владимир Путин също заявиха, че са на мнение, че Тръмп е направил сериозна грешка с този ход. Путин е разговарял и с германския канцлер Ангела Меркел, като двамата са потвърдили готовността си да работят за запазване на сделката с Техеран.

Германският канцлер Меркел изрази мнение, че едностранното оттегляне на САЩ от иранското ядрено споразумение подкопава доверието в световния ред. Премиерът на Великобритания също заяви, че е твърдо ангажирана към споразумението, подписано през 2015 година.

Междувременно Франс прес съобщи, че главният инспектор на Международната агенция за атомна енергия, която прави мониторинг на обекти в Иран съгласно споразумението, подаде оставка. Причина за оттеглянето му не беше дадена.