От днес турски въоръжени и невъоръжени дронове ще излитат от летище в окупираната северна част на Кипър. Те ще придружават турските кораби, които извършват проучвателни сондажи за газ край бреговете на Кипър, предаде БНР.

Решението за отваряне на незаконното летище за действия на турските въоръжени сили е взето от т. нар. правителство на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република по искане на Турция поради спешна необходимост, съобщи в събота т. нар. премиер Ерсин Татар.

"Това е направено от съображения за сигурност и с цел защита правата и интересите на кипърските турци в Източното Средиземноморие", подчерта той.

В момента край бреговете на Кипър и в неговата изключителна икономическа зона работят две турски сондажни платформи, придружавани от военни кораби. Турция претендира, че части от офшорната зона на Кипър попадат в нейния континентален шелф или принадлежат на самообявилата се Севернокипърска турска република.

Решението за даване на база за турски дронове на територията на острова е "поредното дестабилизиращо действие на Турция в региона, който вече е изправен пред сериозни проблеми със стабилността, и не помага за деескалация на вече напрегнатата ситуация", посочи в изявление говорителят на правителството на Кипър Кириакос Кусиос.

Европейският съвет на заседанието си в края на миналата седмица определи като незаконни действията на Турция в района и потвърди солидарността на ЕС с Гърция и Кипър.

Анкара се закани на другите сондажи

Турция може да използва военна сила, за да спре всякакви проучвателни сондажи за газ във водите край Кипър, които смята за свои, предупреди преди няколко дни турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Чавушоглу заяви за проправителствения телевизионен канал А Хабер, че Турция "има право да предотврати" всяко неразрешено сондиране във водите, които спадат към континенталния й шелф.

Запитан да уточни дали Турция би използвала военни средства, за да спре подобни сондажи, Чавушоглу отговори: "Разбира се".

Какви са претенциите на Турция

Част от зоната, за която Турция претендира, включва води, в които Кипър има изключителни икономически права и където компании като френската Тотал и италианската Ени са получили лицензи от островната държава да извършват съвместно сондажи.

Турция твърди, че претенциите й към голям участък от Средиземно море са подкрепени от споразумение, което е подписала с признатото от ООН правителство на Либия, което делимитира морските граници на двете страни.

Гърция, Египет и Кипър, които се намират географски между двете страни, критикуваха споразумението, като заявиха, че то противоречи на международното право, а Гърция изгони либийския посланик миналата седмица заради това.

Кипър заяви, че ще заведе дело в Международния съд в Хага срещу нарушенията на суверенните му права от страна на Турция. През юли Турция изпрати сондажни кораби, ескортирани от военни фрегати, за да проведат сондажи в кипърската икономическа зона, включително район, в който консорциумът Ени-Тотал има права за сондиране.