Турският кораб "Барбарос Хайреттин" поднови проучвателните сондажи в Средиземно море, съобщи днес пред журналисти турският президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде ТАСС.

"Ние отново започнахме проучвателни сондажи в Източното Средиземноморие. Отново изпратихме "Барбарос Хайреттин" да изпълни поставената му задача", каза Ердоган, без да поясни в кой конкретно район ще извършва проучвания турският кораб.

По думите на говорителя на президента - Ибрахим Калън, в края на юли Ердоган е предложил да се прекратят проучванията в Средиземноморието, за да се обсъди с Гърция създалото се напрежение около остров Кастелоризо.

Ердоган заяви днес, че Гърция не е изпълнила обещанията, необходими за спирането на турските сондажи, предаде Ройтерс.

След среща между представители на турското и гръцкото правителство с посредничеството на Германия през юли в Берлин, Турция се съгласи да преустанови проучванията за природен газ в спорните райони на Средиземно море, а турският министър на отбраната Хулуси Акар дори обяви, че в близките дни в Анкара се очаква възобновяване на проучвателните контакти между двете страни.

Днес обаче Турция заяви, че отменя планираните проучвателни контакти с Гърция. Причината - подписаното вчера споразумение за частично разграничаване на изключителните икономически зони в Средиземно море между Гърция и Египет. Това споразумение разгневи Анкара, защото е в противоречие с подписания меморандум между Турция и либийското Правителство на националното съгласие за морско разграничаване миналия ноември. Турското външно министерство обяви гръцко-египетското споразумение за нищожно и заяви, че то нарушава правата както на Турция, така и на Либия.

Оттеглянето на Турция от предвидените преговори потвърди в интервю за телевизия Скай и гръцкият външен министър Никос Дендиас.

"Имаше първоначално разбирателство между нас за започване на проучвателни преговори, Турция се оттегли, надявам се това да е едно временно решение под въздействието на необясним гняв, защото Гърция пристъпи към едно напълно законно действие. Гърция е готова на диалог по единствената съществуваща (спорна) тема (с Турция), а именно континенталния шелф и морските зони над него."

Гръцкият външен министър подчерта, че Турция е добре дошла да обсъди темата с Гърция при същите условия, както Египет и Италия. "Ние не искаме Турция да бъде парий, искаме Турция да присъства като фактор за стабилизирането на региона, както останалите страни", заяви Дендиас.

Той отново подчерта, че не може да се сравнява гръцко-египетското споразумение с "едно недействително правно творение (турско-либийския меморандум - б.ред.), което беше съставено под натиск от Турция върху администрацията в Триполи. Няма нито една държава и принцип на международното право, който да подкрепя това, което казва Турция, тя е абсолютно малцинство от една единствена страна", заяви гръцкият външен министър.

Как реагира Ердоган: Атина и Кайро се насочват срещу нас

Реджеп Тайип Ердоган заяви, че подписаното вчера споразумение между Гърция и Египет за разграничаване на изключителните им икономически зони няма никаква стойност за турската страна.

Ердоган направи това изявление след посещението си в джамията Ая София в Истанбул, където участва в масовата петъчна молитва намаз.

По думите на президента споразумението Атина-Кайро идва след сключеното между Турция и Либия споразумение, отнася се до турския континентален шелф и е насочено срещу Турция.

"Защо това споразумение няма никаква стойност за нашата страна? Сега, като разглеждаме този район, специално Гърция има ли нещо общо с бреговете на Либия, а Египет какво прави там? Има ли Египет нещо общо с това? Не", заяви Ердоган.

"Но след като ние направихме едно такова споразумение с Либия, всички се нахвърлиха върху нас. Сега ни подават информация, в която се опитват да ни убедят, че "не са го направили срещу нас". Но независимо какво е тяхното намерение, ние ще продължим решително да реализираме нашето споразумение с Либия", каза още той.

По думите на Ердоган турската страна няма никакво намерение да разговаря с "онези, които нямат никакво право, особено по отношение на морската юрисдикция".

Ердоган се спря и на въпроса за сондажите на турската страна за газовите залежи в Източното Средиземноморие.

"Вижте, Меркел ме помоли за следното: Ако преустановите сондажите, ще улесните и моята работа, каза тя. В отговор на това й казах: Ако вярвате на Гърция и на другите, ние ще дадем отсрочка от 3-4 седмици. Но аз им нямам доверие. Ще видите, че няма да спазят думата си. Както и стана", заяви Ердоган.

Той посочи, че във връзка с тези спорове са започнали тристранни преговори между Германия, Гърция и Турция.

"Но те не спазиха дадената дума и ние веднага подновихме сондажите. Изпратихме кораба Барбарос Хайреттин, защото те не спазват обещанията си", допълни Ердоган.