Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини съобщи, че в следващите дни ще предложи санкции срещу Турция заради проучванията за находища на газ край остров Кипър.

Политическото решение за налагане на санкциите бе взето на днешното заседание в Люксембург на Съвета на ЕС по външни работи, поясни тя. Остава да бъдат изготвени съответните правни текстове, това е техническа работа, добави Могерини, цитирана от БТА.

С Турция имаме много общи интереси, но и различия. Днес единодушно взехме тежко решение, заяви върховният представител.

Какви санкции обмисля ЕС

Първите дипломати на ЕС изразиха загриженост от продължаващите сондажи от страна на Турция в изключителната икономическа зона на Кипър и потвърдиха необходимостта от стриктно спазване на международното морско право, както и от зачитане на суверенитета на Република Кипър, се казва и в съобщение на МВнР. Отправиха настойчив призив за деескалация на напрежението в Източното Средиземноморие и недопускане на подкопаване на усилията за възобновяване на преговорите по кипърския въпрос.

Министрите приканиха Върховния представител Федерика Могерини да представи предложения за създаване на рамков режим за ограничителни мерки, насочени спрямо физически и юридически лица, отговорни или участвали в незаконни сондажни дейности в Източното Средиземноморие. Дискусията ще продължи на заседанието на Европейския съвет по-късно тази седмица.

Освен ситуацията в Източно Средиземно море, външните министри на ЕС, сред които и вицепремиера Екатерина Захариева, обсъдиха също и ситуацията в Сирия и Украйна.

Външните министри, в дискусията им се включи и Специалният представител на Генералния секретар на ООН Гайр Педешен, потвърдиха категорично оценката, че единственото възможно решение на сирийската криза е продължаване на политическия процес под егидата на ООН. Във връзка с това те осъдиха турската военна операция в Североизточна Сирия и отражението й върху хуманитарната ситуация, борбата срещу Даеш ("Ислямска държава") и перспективите за напредък в Женевския процес след неотдавнашното споразумение за създаване на сирийски конституционен комитет за започване на политически процес. Като припомниха, че Турция е ключов партньор на ЕС, министрите призоваха Анкара да търси решения на опасенията за сигурността си чрез мирни средства.

Ще има ли оръжейно ембарго срещу Турция

Като представител на държава, която има над 300 км граница с Турция, Захариева подчерта пред колегите си колко е важно каналите за комуникация с Анкара да останат отворени. Според страната ни от ключово значение е да продължи изпълнението както досега на споразумението ЕС-Турция (за задържане на мигрантите - б.р.).

Министрите не са взели общо решение за налагане на военно ембарго на Турция, защото въпросът се решавал от всяка страна членка. Германия, Испания, Италия, Холандия вече обявиха, че спират оръжейните доставки за Турция. Испания например съобщи, че през декември ще изтегли ракетите си "Пейтриът", разположени от НАТО в Адана, на югоизточната турска граница. 

Ситуацията е смайваща, коментира преди срещата люксембургският външен министър Жан Аселборн. Турция - членка на НАТО, е на път да бъде санкционирана от други членки на алианса с оръжейно ембарго. "И какво ще стане, ако Сирия атакува Турция? Ще прибегнем ли до член 5?", запита той.

"Става дума за споразумения, сключени от всяка страна с Турция", и решението за спиране на продажбите е суверенно право на всяка страна членка, подчерта първият дипломат на Испания Жозеп Борел.

Остра реакция на Анкара: Ще преразгледам сътрудничеството ни

Турското министерство на външните работи осъди днес позицията на ЕС във връзка с турската военна операция в Сирия и действията й в района на Кипър, предадоха ТАСС и турски медии.

Решително отхвърляме и осъждаме изявлението на ЕС, направено след заседанието в Люксембург на външните министри на страните от ЕС във връзка с операцията на Анкара "Извор на мира" в Сирия и заради сондажните й дейности край Кипър. Това се казва в изявление на министерството на външните работи на Турция, цитирано от телевизия НТВ.

В текста е посочено, че ЕС няма право да "поучава" Турция по въпроса за борбата срещу бойците от терористичната организация "Ислямска държава".

Заради този несправедлив и пристрастен подход (на ЕС) сериозно ще преразгледаме сътрудничеството си с ЕС в някои сфери, се казва още в изявлението на турското министерство на външните работи.