Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел е предупредил развиващите се страни, че Русия им предлага евтино зърно, за да създаде "нови зависимости чрез изострянето на икономическите уязвимости и глобалната продоволствена несигурност", предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Агенцията посочва, че се е запознала със съдържанието на писмо, което Борел е изпратил в понеделник до развиващите се страни и до държавите от Г-20. Текстът съдържа призив да се говори "с ясен и единен глас", за да може Москва да бъде накарана да се върне към споразумението, което позволяваше безопасния износ на зърно през Черно море.

"Докато светът се опитва да се справи с нарушенията в доставките и по-високите цени, Русия се насочва към уязвимите държави с двустранни предложения за изпращане на зърно на по-ниски цени, претендирайки, че решава проблем, който самата тя създава", казва Борел.

"Това е цинична политика на преднамерено използване на храните като оръжие за създаването на нови зависимости чрез изострянето на икономическите уязвимости и глобалната продоволствена несигурност", допълва ръководителят на европейската дипломация.

Руският президент Владимир Путин миналата седмица каза пред лидерите на редица африкански страни, че страната му е готова да замени украинските доставки на зърно както на търговска основа, така и под формата на хуманитарна помощ, припомня Ройтерс.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков вчера заяви, че Русия може да се върне към зърнената сделка, но за да се случи това, трябва да бъдат изпълнени нейните условия, предаде ТАСС. 

Той каза пред журналисти, че е "реалистично" Москва да се върне към изпълнението на истанбулските споразумения. "Просто трябва европейските държави да изпълнят редица мерки за премахване на ограниченията, като възстановяването на достъпа на Росселхозбанк (Руската селскостопанска банка - бел.ред.) до SWIFT и т.н.", обясни той.

Песков допълни, че въпросните условия "могат да бъдат изпълнени бързо и веднага след това Русия ще се върне към изпълнението на сделката за зърното".

Русия вчера атакува украински зърнени пристанища, включително дунавското пристанище Измаил в Одеска област, което доведе до покачване на цената на зърното в световен план. Руските удари срещу украинска пристанищна инфраструктура на река Дунав "направиха негодно" близо 40 000 тона зърно, предназначено за износ, съобщи украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков.

Русия "преследва само собствените си интереси за сметка на най-уязвимите народи, като повишава цените на селскостопанските продукти и се опитва да попречи на един от основните си конкуренти да изнася продукцията си", а именно на Украйна, каза в изявление говорителката на френското министерство на външните работи Ан-Клер Льожандр.

"Тези неприемливи действия представляват военни престъпления и не може да останат безнаказани", добави говорителката, повтаряйки думите на френската външна министърка Катрин Колона.