Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Киев може да продължи доставките на зърно по черноморския коридор въпреки оттеглянето на Русия от сделката за зърно. Цитатът на Зеленски от интервю с африкански журналисти беше публикуван във Facebook от неговия говорител Сергей Никифоров.

"Дори и без Руската федерация трябва да се направи всичко, за да можем да използваме този черноморски коридор. Ние не се страхуваме. Към нас се обърнаха компаниите, които са собственици на кораби. Те казаха, че са готови да продължат доставките на зърно, ако Украйна е готова да ги освободи и Турция ги пропусне", смята Зеленски.

Президентът на Украйна припомня, че в рамките на сделката за зърното са подписани две споразумения. Първото беше сключено от Русия, Турция и ООН, а второто - от Украйна, Турция и ООН. "Така че, когато Русия казва, че прекратява [сделката за зърно], тя прекратява споразуменията си с генералния секретар на ООН Гутериш и с президента Ердоган. Не и с нас. Ние не сме имали никакви споразумения с тях", подчерта Зеленски.

По думите на му той вече е възложил на украинското външно министерство да уведоми Турция и ООН, че Киев е готов да продължи доставките на зърно.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви днес, че сделката за зърно е "фактически прекратена". Според говорителя на Кремъл това се е случило, защото исканията на Русия не са били изпълнени в рамките на споразумението. На свой ред говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Москва вече е уведомила официално Украйна, Турция и ООН.

От руското външно министерство обясниха, че в рамките на прекратяването на сделката за зърното Русия е оттеглила гаранциите за безопасността на корабоплаването и е отменила хуманитарния морски коридор в северозападната акватория на Черно море, както и е възстановила режима на временно опасен район там. Министерството също така уточни, че Черноморската инициатива ще спре да функционира на 18 юли, като по същото време ще бъде разформирован съвместният координационен център в Истанбул.

Споразумението за износ на зърно от черноморските пристанища бе подписано през юли 2022 г. от Русия и Украйна, с участието на Турция и ООН. Оттогава то е удължавано няколко пъти. Като част от споразумението Русия постави няколко условия, включително безпрепятствени доставки на руски амоняк за Европа през Украйна, както и свързването на Росселхозбанк със системата SWIFT, от която тя беше изключена поради санкциите.