Русия ще достави безплатно 25-50 хил. тона зърно на Африка и ще осигури безплатна доставка, заяви руският президент Владимир Путин, който провежда среща на върха с африкански лидери.

Вижте снимки>>>

По време на пленарната сесия на Руско-африканския икономически и хуманитарен форум Путин заяви, че руско-африканският търговски оборот възлиза на 18 млрд. долара, това е резултатът от срещата на върха в Сочи. Потенциалът на Африка е очевиден за всички, ръстът на БВП на страните от континента надхвърля средния за света. Повече от половината от руските доставки за Африка са машини и оборудване, химикали и хранителни продукти. Русия остава надежден доставчик на храни за африканските страни.

През 2022 г. износът на храни от Русия за Африка възлиза на 4,7 млрд. долара, заяви Владимир Путин на среща с Азали Асумани, председател на Африканския съюз и президент на Съюза на Коморските острови, и Муса Факи Махамат, председател на Комисията на Африканския съюз.

Освен това руският президент отбеляза, че западните държави възпрепятстват доставките на зърно от Москва за африканските страни. Русия ще обърне специално внимание на въпроса за доставките на храни за Африка, подчерта Путин и допълни, че през годината на действие на зърнената сделка от Украйна са изнесени 32,8 млн. тона, но над 70% от тях са отишли в страни с високи доходи, предимно в ЕС.

Русия поддържа включването на Африканския съюз в работата на международните организации и се надява, че обединението ще стане пълноправен член на Г-20 през септември тази година, заяви още руският президент.

Снимка: БТА/AP

Путин провежда тази среща на върха с африкански лидери, като има за цел да демонстрира нарастващото влияние на Русия на континента. Но вместо това срещата на върха показва отслабващото влияние на Кремъл на фона на продължителния конфликт в Украйна, коментира Bloomberg. Двудневната среща се провежда на фона на критиките срещу оттеглянето на Русия от сделката за зърното. Ограничените възможности на Русия се подчертават от обема на търговията ѝ с Африка. През 2022 г. той възлиза на едва 18 млрд. долара. Търговският оборот на континента с Китай възлиза на 282 млрд. долара. Мария Снегова, експерт в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон, казва, че за Путин е изключително важно да покаже, че Русия не е изолирана, а остава важен международен играч, велика сила.

Всяко схващане, че Африка като цяло клони към Русия, е очевидно погрешно, пише по темата в. "Вашингтон Пост". Москва е игре роля в редица страни с помощта на наемници на ЧВК "Вагнер", а Кремъл поддържа приятелски отношения с Египет и Южна Африка. Но ако погледнем съвкупността от петте гласувания в ООН за осъждане на действията на Русия в Украйна, положението за Москва не е розово. Повечето от 54-те африкански държави членки се въздържаха, а само Еритрея и Мали гласуваха в подкрепа на Москва. И те не го направиха всеки път. В същото време 19 африкански държави гласуваха заедно с Украйна и нейните съюзници поне веднъж. Русия се опитва да се възползва от антизападните настроения в Африка, като набляга на историята на колониализма. Миналата година Путин обвини Запада, че се стреми да създаде "златен милиард", "който разделя хората на първа и втора класа".

Снимка: БТА/AP

Европа и САЩ имат свои собствени сложни отношения с Африка. Твърде често те насочват вниманието си към континента само при необходимост. Докато Западът не представи по-убедителни аргументи, африканските държави едва ли ще се наредят на опашка зад него. Но това не означава, че континентът се съюзява с Русия на Путин, пише американското издание.

Според Алекс Вайс, ръководител на африканската програма на Chatham House, Африка се очертава като важен играч в плановете на Москва да създаде алтернативна финансова и търговска система, която да бъде отделена от Запада, съобщава на свой ред "Ал Джазира". Очаква се африканските лидери в Санкт Петербург да бъдат по-настойчиви в настояването си за мирно разрешаване на конфликта в Украйна. Много лидери са пристигнали в Русия, осъзнавайки нарасналата си геополитическа тежест. Това ще им даде повече възможности да извлекат максимални ползи в икономическите и политическите отношения. Редица дискусии на срещата на върха ще бъдат посветени на борбата срещу "новите форми на колониализъм". Нарастващите стремежи на Москва обаче не се изразяват в инвестиции в Африка. На Русия се падат само един процент от всички чуждестранни инвестиции на континента.

Редица западни издания обръщат внимание на това, че броят на африканските лидери, участващи в срещата, е доста по-малък от този през октомври 2019 г., когато се състоя първият такъв форум - ще участват само 21 африкански лидери, като се изтъква, че през 2019 г. те са били 43.

Западните страни активно призоваваха африканските си партньори да не участват в срещата в Русия. На фона на тези призиви част от африканските лидери, като например президентът на Демократична република Конго Феликс Чисекеди, се отказаха от участие в последния момент.