Киев не получи очаквания отговор кога ще започнат преговорите за присъединяване към Европейския съюз.

"Няма строг график за присъединяването на Украйна към Европейския съюз и на страната тепърва й предстои да изпълни някои изисквания по пътя към членството в ЕС", заяви днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс и БТА. Тя каза това на пресконференция след среща в Киев с украинския президент Володимир Зеленски.

"Украйна всеки ден ще полага усилия, за да напредне по пътя си към членство в ЕС", заяви от своя страна Зеленски. "Нашата цел е абсолютно ясна: да започнем преговори за присъединяването на Украйна. Няма да загубим и един ден в нашата работа по сближаването на Украйна с ЕС", подчерта той в "Телеграм".

"Украйна е Европейският съюз и Европейският съюз е Украйна", заяви в Киев председателят на Европейския съвет Шарл Мишел след среща, посветена на процеса по присъединяването на страната към ЕС.

"Бъдещето на Украйна е с Европейския съюз", категоричен бе Мишел на съвместна пресконференция с Фон дер Лайен и Зеленски.

Със санкциите на Европейския съюз срещу Русия трябва да се гарантира, че тя няма да може да възобнови военния си потенциал, каза още украинският президент.

Фон дер Лайен пък изтъкна, че следващият пакет санкции на ЕС срещу Русия ще бъде насочен срещу компоненти, необходими за производството на дронове, които руските въоръжени сили използват в Украйна.

Освен това "Европейският съюз ще положи допълнителни усилия замразени руски авоари да бъдат използвани за възстановяването на Украйна", става ясно от общо изявление на Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, разпространено след срещата им с Володимир Зеленски.

Президентът на нападнатата от Русия държава каза, че украинските сили ще отбраняват град Бахмут толкова време, колкото е възможно, и призова Запада да достави на Киев ракети с дълъг обсег.

Срещата ЕС - Украйна: Още 18 милиарда евро за Киев и нови санкции за Москва

Нова финансова помощ в размер на 18 млрд. евро за Киев - това решиха страни членки на срещата на върха ЕС - Украйна. Обсъден беше и десетият пакет от санкции срещу Москва, който ще удари технологии, използвани за производството на руски ракети и безпилотни самолети, обобщава bTV.

В новата финансова помощ е заложен и пакет от 25 милиона за разминиране на страната.

Зеленски отново призова за оръжия. "Ако доставките на оръжия с голям обсег на действие се осъществяват по-бързо, ние няма да се оттеглим от Бахмут и ще започнем да деокупираме Донбас, който е окупиран от 2014 г. насам", президентът на Украйна.