ЕС ще полее със студен душ надеждите Украйна за бързо присъединяване, пише "Политико" (Politico).

Изданието е получило достъп до проектодекларация, която ще бъде оповестена на двудневната среща Украйна-ЕС в Киев на 3 и 4-ти февруари, допълва БНР. В документа не се споменава нищо за поставената от украинския премиер Денис Шмигал амбициозна цел страната да се присъедини към ЕС до две години.

"ЕС ще вземе решение за следващи стъпки, щом всички условия, посочени в мнението на Европейската комисия, бъдат изпълнени", се казва в проекта.

Думите са резултат от отпора, който някои страни са дали на прекомерните обещания за Киев, пише изданието.

Във вторник президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че Киев подготвя нови реформи, докато се подготвя за среща на върха с висши служители на ЕС в края на седмицата.

Във вчерашното си вечерно обръщение Зеленски каза, че реформите "ще променят социалната, правната и политическата реалност по много начини, правейки я по-човешка, прозрачна и ефективна. Но тези подробности ще бъдат обявени по-късно", добави той.

Украйна ще бъде домакин на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на други висши служители на ЕС в петък, като в Киев се надява, че кандидатурата й за присъединяване към ЕС ще напредне бързо.

Киев иска да се присъедини към ЕС в следващите 2 години, в Брюксел обаче не мислят, че това е реалистично, допълва БНТ. На 3 февруари европейските лидери - Урсула фон дер Лайен, Шарл Мишел и Жозеп Борел, ще посетят украинската столица, за да се срещнат с украинския политически елит.

През април 2022 Киев получи въпросник за започване на процедура за членство в ЕС, от юни миналата година е със статут на държава-кандидат за присъединяване. Киев си е поставил амбициозната задача до две години украинското знаме да се развее до това на останалите 27 държави членки. В навечерието на срещата ЕС - Украйна, новини очаква и президентът Володимир Зеленски. "Изготвяме украинската позиция за преговори с представителите на ЕС. Най-важното е, че вече работим върху необходимите реформи в страната. Реформи, които ще променят социалната, правораздавателната и политическата реалност по такъв начин, че те да бъдат по-прозрачни и ефективни", заяви той.

Украинският премиер Денис Шмигал, заяви в интервю за изданието "Политико", че страната му има амбициозен двегодишен план за изпълняване на условията зa присъединяве и активно работи по него.

Очакванията са, че на срещата на върха, Киев ще бъде похвален за напредъка си и се очаква да бъде одобрено споразумение за безвизов режим за промишлени стоки, да бъде удължен за още година периодът, в който няма мита за украинския износ, Украйна да бъде включена в роуминг-зоната на ЕС.

В Брюксел обаче са предпазливи с обещанията към Киев за срокове. Още миналата година френският президент Еманюел Макрон каза, че процесът може да отнеме десетилетия. Има държави, които чакат за членство с години, в случая с Турция - от 1999. Най-близките съюзници на Украйна - Полша и балтийските държави, подкрепят най-силно приемането на Киев.

ЕС ще обучи 30 000 украински военнослужещи, заяви европейски представител

Европейският съюз ще обучи 30 000 украински военнослужещи, което е двойно повече от първоначално заявената му цел, за да помогне на Киев да се противопостави на руската инвазия в Украйна, предаде Франс прес, като се позова на европейски представител, пожелал да запази анонимност.

През ноември 27-те поставиха началото на програма, целяща да обучи 15 000 украински военнослужещи в различните страни членки. Според европейския представител тази цифра вероятно ще бъде достигната преди края на второто тримесечие на годината и ще има нова цел за обучение на още 15 000 военнослужещи от Украйна в различни страни на ЕС, пише БТА.