Държавите от Европейския съюз решиха днес да изпратят в началото на февруари своя дипломатически представител Жозеп Борел в Москва и обмислят одобряването на санкции, ако руският президент Владимир Путин продължи репресиите срещу опозицията.

Жозеп Борел ще посети Москва в началото на февруари с ясно послание от ЕС и ще докладва за положението в Русия на следващата среща на външните министри на общността на 22 февруари.

ЕС настоява за незабавното освобождаване на опозиционера Алексей Навални и неговите поддръжници, арестувани по време на съботните демонстрации в Русия.

Общото настояване на страните от ЕС е Алексей Навални да бъде освободен, не считаме това като намеса във вътрешните работи на Русия, заяви българският външен министър Екатерина Захариева, цитирана от БТА.

По нейните думи държавите в ЕС днес са се обединили в оценката, че арестът на Навални е още едно доказателство, че с действията си руските власти възпират плурализма.

Вицепремиерът отбеляза, че ЕС очаква Борел да отправи ясно послание, че за да има конструктивни отношения с Русия, посегателството срещу мирни протестиращи и срещу опозиционни лидери трябва да престане.

Ще бъдат ли наложени санкции

Външните министри сметнаха прибягването до санкции за "преждевременно".

Обсъждане на санкции (срещу Русия) днес нямаше, имаше призив от държави, ако не бъде освободен Навални след 30-те дни от неговото задържане, да започне обсъждане на мерки срещу отделни руски граждани по новото европейско законодателство за санкции срещу нарушители на човешките права, поясни българският външен министър Екатерина Захариева, цитирана от БТА.

Има широко съгласие, ако Навални не бъде освободен, да се предприемат мерките по това ново европейско законодателство, отбеляза Захариева.

ЕС трябва да изпрати много ясно и много решително послание, че това е неприемливо. Имаме режим от санкции за правата на човека и мисля, че той трябва да бъде използван, обоснова се тази сутрин ръководителят на литовската дипломация Габриелюс Ландсбергис.

В събота Борел осъди "масовите задържания" и непропорционалното използване на сила"по време на демонстрациите в Русия с искане за освобождаване на Навални.

Принципите на правовата държава трябва да бъдат прилагани и в Русия и очакваме, че тези, които демонстрираха мирно и които няма никаква причина да бъдат задържани, също ще бъдат освободени незабавно, настоя ръководителят на германската дипломация Хайко Маас.

От една седмица ЕС настоява за освобождаването на Навални, арестуван на 17 януари при завръщането си в Москва, след като беше лекуван в Германия от отравяне с нервнопаралитично вещество. ЕС наложи санкции на няколко души от обкръжението на руския президент за предполагаемото им участие в този опит за покушение.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в петък се обади на президента Путин с настояване опозиционерът да бъде освободен.

Освобождаването на Навални би позволило нови и по-добри отношения между ЕС и Русия. Бихме разговаряли за днешно и утрешно сътрудничество с Русия вместо за санкции, подчерта външният министър на Люксембург Жан Аселборн.