Московската полиция задържа тази вечер демонстранти, събрали се край затвора "Матроская тишина", където държат руския опозиционер Алексей Навални, предаде от мястото репортер на Франс прес.

Някои протестиращи бяха бити с палки, а стотици хора се събраха и скандираха "Свобода!" недалеч от изолатора в северната част на руската столица. После мнозина демонстранти се затичаха срещу многобройните полицаи, разположени край затвора, разказва журналистът.

Кореспондент на ТАСС съобщи от мястото, че протестиращи замерват полицаите със снежни топки, а един е хвърлил и димка. Край следствения изолатор се е образувала димна завеса. Силите на реда масово задържат хора. Улиците наоколо са блокирани.

В събота руската полиция арестува най-малко 2131 протестиращи, които излязоха на улицата при температури до -50 C (минус-58 F), за да поискат освобождаването на Алексей Навални, най-висшата опозиционна фигура в страната. Данните за задържаните са на неправителствената мониторингова организация "ОВД-Инфо".

Според журналисти от АФП следобед в Москва е имало близо двайсетхиляден митинг и сблъсъци на демонстранти с полицията. Според журналисти на Ройтерс броят на протестиращите е бил двойно по-голям.

Московските правоохранителни органи съобщиха, че съпругата на Навални е освободена от полицията без да й бъде съставен протокол, каза източник от полицията. Юлия Навални беше задържана при масовата демонстрация на Пушкинския площад в центъра на руската столица.

По най-нови данни на неправителствената мониторингова организация "ОВД-Инфо", цитирани от Ройтерс, при протестите в подкрепа на Навални в страната са арестувани 2501 души, в това число 945 в Москва.

За момента се знае за 42 служители на реда, пострадали по време на неразрешената проява. Травмите им са леки, няма настанени в болници, съобщи за ТАСС неназован източник от медицинските среди. Пострадали има и сред протестиращите.

По повод насилието срещу полицаи Следственият комитет на Русия е образувал доследствена проверка, допълва агенцията.

Леонид Волков, съюзник на Навални, съобщи днес, че опозицията може да свика следващия уикенд нови протести с искане Навални да бъде освободен, предаде Ройтерс.

Протестът в Москва >>