Путин пристигна по-рано днес на двудневно посещение в Турция за събитието и бе приветстван от турския си колега Реджеп Тайип Ердоган с официална церемония в президентския дворец в Анкара.

Руският държавен глава изрази желание първият енергоблок от общо четири, всеки с мощност от 1200 мегавата, да бъде въведен в експлоатация през 2023 г. Бутонът, с който бе даден старт на изливането на бетона за основите на централата, бе натиснат на място от министъра на развитието Лютфи Елван.

С този акт бе даден старт на строежа на централата - проект, за чието осъществяване Турция и Русия подписаха междуправителствено споразумение през 2010 година. В руската делегация присъства също министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, както и много други министри и представители на енергийния сектор, посочва агенцията.

АЕЦ "Аккую" ще бъде построена близо до пристанище Мерсин на брега на Средиземно море от руската държавна компания Росатом и ще се състои от четири енергоблока с мощност по 1200 мегавата.

Когато бъде завършен проектът за атомната електрическа централа, тя ще произвежда при пълен капацитет 35 милиарда киловат часа електроенергия, които могат да покрият цялостните нужди на мегаполиса Истанбул от електричество.

Турски фирми ще участват с дял от 35-40 на сто в проекта, който според изчисленията ще има добавена стойност върху националната икономика на Турция от порядъка на 6-8 милиарда долара.
Централата ще покрива 10 на сто от нуждите на Турция от електричество и ще осигури постоянна заетост за 3500 души.

Първият енергоблок на АЕЦ "Аккую" се очаква да започне да произвежда електроенергия през 2023 г., а останалите ще бъдат въведени в експлоатация през интервал от една година.

Това е първото задгранично посещение на Путин, откакто бе преизбран на поста миналия месец. Руският държавен глава ще остане в турската столица до утре, когато ще се състои тристранна среща за Сирия с участието и на президентите на Турция и Иран.

Путин се среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган осем пъти миналата година. Това стана в контекста на подобряването на отношенията между двете страни и на фона на сътрудничество в Сирия и по енергийните въпроси.

Началниците на генералните щабове на Русия и Турция разговаряха на четири очи преди срещата на Путин и Ердоган.

На Фокус: Путин - най-влиятелният човек в света