Путин и Ердоган стартираха строежа на първата АЕЦ в Турция

Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Ердоган участваха чрез видео връзка в церемония за полагане на основите на първата турска АЕЦ.

Обратно в новината

Коментари - Путин и Ердоган стартираха строежа на първата АЕЦ в Турция | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

дали и двамата ще бъдат във властта да я открият?

А можеше да открие вече готовата Белене ... Ако не ни спираха американците.

Ако не бяхте вие долните безродни русодупедавци, България нямаше да е толкова зле!

Хммм... Аккую е точно срещу Кипър. Този избор едва ли е случаен. Самото съседство с АЕЦ, ако не друго, отблъсква туристите. Само че ... АЕЦ-ът ще бъде срещу северната част на острова, окупиран от турската армия и населен с турци. Което за пореден път показва, че Ердоган гледа към етническите турци извън страната, като заложници, завладени по рождение, произход и религия от своеобразен "стокхолмски синдром"

що не се обади Тръмп да им набие канчето

нашия ток е западняшки

Бьдещето на Балканите е ясно:)))

Турция беше враг на Русия, ние - братушки ..... сега се разменихме - е за кво беше войната 1877-78г. и 200000 убити

нефта се оказа по на юг - само с домати и чушки не става

1кг. домати - 7лв. , 1кг. нефт - 2 лв.....

малко микс от американски ток на евтения

АЕЦ-ът на Турция ще си остане и ще произвежда. А ние ще си останем само с историите и с приказките.

А ние тука ще стоим и ще лапаме мухите, понеже сме много гордите евро-атлантици! Турците ще плащат по 3 ст. киловат-часа, а ние - по 30! Щото европата и краваристан ще ни дадат на безценица и ток и нефт... А дето остане някоя дупка неусвеоен келепир я по пазар, я по доствки, ще я закърпим я с ВЕИ-тата на боко, я с ЧЕЗ-а на гинка....

Да да

Турция ще плаща по 15,5 цента на кВтч, като се задължава да изкупува 50% от произведената електроенергия за 15 години. То и затова не могат да намерят още турския инвеститор, след като консорциумът който щеше да инвестира избяга с пълна газ, ама копка правят.

Българска АЕЦ се закрива / Турска АЕЦ стартира; "Южен поток" се закрива / "Турски поток" стартира. Нищо не се губи в природата. Брат Бойко и Брат Ердоган са си много близки.

Да да

Турция има 0% ядрена енергия, ние имаме 40% от произведената, така че не демонстрирай тъпотия. Син поток трябваше да има още една тръба, ама нещо я няма, преместиха я под друго име - Турски поток, на друго място. Турция ще плаща по 15,5 цента на киловатчас от тази АЕЦ Акую, ама там са 80 милиона, и разпределението на такава цена ще оскъпи не повече от 10% електроенергията, още повече че под 10% от нея ще е от тази централа. При нас оскъпяването обаче ще е двойно, а дори и днес през ноща консумацията падна под 3000 МВт, т.е. двата блока на евентуален АЕЦ Белене трябваше да не работят, защото от ВЕИ правим поне 1000 МВт, а те са с по ниска цена от тези 15,5 цента на нова АЕЦ. Язовирите са пълни и трябва да се източват така и така. Т.е. на практика тази енергия е "безплатна".

що не си купят от нас на евтения - жицата е до тях

Тези турци нямат мозък, ние затваряме АЕЦ а те строят! Защо не питат Юнкер или ЕС, дали им е позволено?

В Турция така или иначе плащат скъп ток и представляват голям пазар, на който няколко процента отгоре няма да им се отразят особено. Мисли му тук как ще обясниш поскъпване с 10-20%.

Тан тях Юнкер съвсем не може да им забрани да си гушкат комисионните. Обикновеният турски потребител ще има да плаща, но на кой турски управник му пука?

Няма да е зле да се направи тристранно споразумение и да реализираме обурудването, с което разпогаме. Може да се използват добросъседските отношения и да се продаде на добра цена.

Русия ни помогна да построим АЕЦ Козлодуй, помага при строителството в Турция на атомна централа, а ЕС ни помогна да спрем работеците 1-4 реактори на АЕЦ Козлодуй, като условие за приемането ни. Досега не сме видели никаква полза от ЕС за развитие на икономиката ни.

Драсканици на един мухлясъл русофилски мозък!

С дебили не се спори, но когато слабоумието се превръща в национално предателство е непростимо да се мълчи. 1. Син поток от България отиде в Турция; 2. Южен поток от България отиде в Турция; 3. В България бяха спрени 4 малки реактора; 4. В България беше спрян строежът на АЕЦ Белене, а в Турция започна строеж на нова АЕЦ. 5. В България американците модернизираха две български централи и сега те продават 2 пъти по-скъп ток на свободния пазар. Разликата е заплащаме ние. 6. Според "мъдреци" като вас това става така защото сме послушници на Москва и зависим от Русия и не слушаме какво ни казват от Вашингтон и Брюксел. Хора като вас, които говорят и вярват на подобни глупости сте или за лудницата или за затвора за национално предателство.

Откога като платиш една стока му викат помагане.

Да да

Малките блокове въпреки че към цената, нямаха амортизационна добавка, нямаха добавка за закриване на блоковете и нямаха добавка за съхранение на радиоактивни отпадъци няколко хиляди години, работеха на загуба, като обикновено повече от 2 блока не бяха активни. И четирите блока са с изтекъл срок на експлоатация отдавна. Когато ги затворихме, оставаха по 1-2-3-4 години експлоатация при почти никаква печалба от тях. За затварянето им получихме от ЕС 600 милиона евро или около 10 пъти печалбата им за целият им живот.

С дебили не се спори, но когато слабоумието се превръща в национално предателство е непростимо да се мълчи. 1. Син поток от България отиде в Турция; 2. Южен поток от България отиде в Турция; 3. В България бяха спрени 4 малки реактора; 4. В България беше спрян строежът на АЕЦ Белене, а в Турция започна строеж на нова АЕЦ. 5. В България американците модернизираха две български централи и сега те продават 2 пъти по-скъп ток на свободния пазар. Разликата е заплащаме ние. 6. Според "мъдреци" като вас това става така защото сме послушници на Москва и зависим от Русия и не слушаме какво ни казват от Вашингтон и Брюксел. Хора като вас, които говорят и вярват на подобни глупости сте или за лудницата или за затвора за национално предателство.

Турците пак намазаха... а ние от ума си патим. Помните ли как през 2012 година отказахме предложението на Росатом да ни построи Белене за тяхна сметка и им предложихме вместо това да построят седми блок в Козлодуй за наша сметка , е руснаците се ухилиха и тогава Кириенко, директора на Росатом, каза: "Клиентът винаги е прав. За вашите пари - какъвто искате каприз" А миналата година зам.директора на Росатом Комаров отново заяви че Русия е готова да бъде и инвеститор, и изпълнител на АЕЦ "Белене";)

Да да

Аха ама ако държавата и НЕК поемат гаранция и плащат. Турция ще плаща по 15,5 цента на кВтч, като се задължава да изкупува 50% от произведеното. То и затова не могат да намерят още турския инвеститор. ама копка правят.

Понеже сме големи играчи, нашата АЕЦ Белене може да се строи на думи. А Турция понеже е по-бедна от нас започва да строи АЕЦ. Големи сме играчи ........ да ни завиди човек на акъла.

боклуци. Вади пари от джоба си и строй, ако щеш и 5 централи.

Кой бе, ние ли?! Как ще построим като не можем една гранична ограда да направим като хората. Представям си ако се включи един БГ АЕЦ какво ще стане, половината Българи ще хвърчат като фойерверки в стратосферата.

Ще строи Бойко ,,Балкански хъб " за газ получавана от Турция.Утре ще копуваме еленергея от Турция,от построената АЕЦ от Русия.Северен поток се строи усилено пак за руска газ.Германия и Турция ще са зависими от Русия,а единствено нашата страна България в ЕС ще остане независима от Русия благодарение на предвидливите ни неадекватни навеждащи се политици пред новите евроатлантически партньори.

Напълно нормално. Турция е по-корумпирана държава от нашата.

3евзек

Е, не е баш колкото Русия, но все е нещо.

ние будалите лапаме мухите и викаме ура. Не са ни изгодни на нас атомни централи и газопроводи. Ние сме верни на евроатлантическите ценности и слушаме американския посланик.

Представяте ли си колко ни презират тези двамата? А в Брюксел ни приемат със затиснат нос.

Дъражви , които се ръководят от собствените си интереси вървят напред (без да са подчинени на сенатори от САЩ и евро -гей депутати ) , а други като България си унищожиха енргетиката си и армията. Банките и лихвите им (които са 10 пъти по-високи от нормалите страни ) и високите цени на тока унищожиха и малкото ни останало призводство .А пък резултата за скъпите стоки да не говорим

В Турция токът е по-скъп. На техните цени един АЕЦ може и да бъде рентабилен. Освн ако искаш 20% увеличение и у нас. И бензинът е по-скъп в Турция. Тук е 2 лева за литър, там е 3.

при комунзма изнасяхме ел енергия, включително и за Турция. сега при демокрацията духаме супата.

А не духаме ли тръбата ...Турски поток

А кака Гинка ще диверсифицира пазара на електро-енергия в България. Нещо повече, тя ще инвестира очакваните печалби от увеличението на цената на тока, за да построи ВЕЦ на Марица в Пазарджик

Докато заспалата Европа плете интриги в най-добрите си традиции, някои получават евтини енергоносители и си осигуряват бъдещо развитие. Ердоган няма нужда да влиза в ЕС. Напротив, от това ще получи само негативи от ограничения на производства и връзване на ръце. Явно затова е бил и толкова уверен във Варна.

Питайте мадуро...най богатата в света страна на петрол, а хората няма какво да ядат...А по тъпите уточнявам, че става дума за венецуела

Разбира се, че имат какво да ядат, западно леке. Като се изрепчи някой на колониалистите, веднага го обявявате за гладен!!

ЛААВРОВ- Армено-Грузинец ЕРДОГАН-грузинец от Батуми маика армено-карабахка КИРИЕНКО-грузинец от Сухуми маика арменка Кавкзки Кхалифат в деиствие-ВЕЧНА ДРУЖБА

Маслинова Клонка към Запада.

Хак ни е, хак е на ЕС.....

Нали сте наясно, че Мариците умират? Има директен далекопровод, с който България изнася ток за Турция. Сега ще изнася таратанци. Щото не резнахте зелките на пет прозападни предателя, оквичали медиите, че няма нужда от ток! ХАК ВИ Е!!

Нема страшно, по този далекопровод скоро ще купуваме от Турция ток!

ДНЕС Е ЕДИН МНОГО ДОБЪР ДЕН ЗА ТУРЦИЯ. СЪЩО ДНЕС Е ЕДИН МНОГО ПЕЧАЛЕН ДЕН ЗА БЪЛГАРИЯ. ТОВА, ЧЕ ДО СЕГА АЕЦ БЕЛЕНЕ МОЖЕШЕ НЕ САМО ДА БЪДЕ ПОСТРОЕНА, НО И ДА СЕ Е ИЗПЛАТИЛА Е ЕДНО ИСТИНСКО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД. И НЕВЪЗВРАТИМА ЗАГУБА. А ВИНОВНИ НЯМА И ТОВА СИ Е. ТУРЦИТЕ ГИ МАХНИ. ТЕ СА ПРОСТИ ХОРА, А ТЕХНИЯТ ПРЕЗИДЕНТ ЕРДОГАН И ТОЙ, КАТО ПУТИН Е ЛОШ ЧОВЕК.

Я да видим как ще стане! Вадим калкулатора. При $8 млрд за два реактора, работещи 5 години, се падат по $1,6 млрд на година. Всяка година произшодстшото е 8760 часа по 2000 МВтч = 1 752 000 МВтч. Като разделим 1,6 млдр на посоченото число, се получават 913 лв на мегаватчас или 91 стотинки на киловатчас. Без да смятаме ядреното гориво, ДДС, заплати на персонала и други видове поддръжка на централата. С изброените разходи щеше да стигне 1,50лв за киловатчас. Цена която руските тролове с радост щяха да плащат в продължение на 5 години.

Очаквайте сериозно раздвижване и неприятни събития. Ердоган влиза в отбора на ядрените държави през задната врата, все пак ще има ядрена централа, технологии, специалисти които да работят там, коет значи и да се обучават в тази насока... лека по лека. Това няма хич, ама хич да се понрави на чифутските му съседи. Така, че преврата и досегашните опити да бъде свален от неговите (и наши) партньори и приятели, може да му се сторят детска игра. Трябва да знае, че много пари и усилия ще бъдат хвърлени за това от тук нататък.

Запада ликвидира не само нашата материална база, но и човешката. Лишавайки хората от материалната им база за съществуване, те се принудиха да напускат държавата ни. Няма хора- няма държава. Няма държава- няма закони. Колкото и да не ми харесват турците, но те се грижат да имат държава и хората им да са доволни в държавата си.

И по соца ако целите граници не бяха с жици и не разтрелваха бегълците по граничните бразди , хората пак щяха да се изнесат

Абе нещастник цялата западна граница имаше не повече от 10% кльон. Единствените които бягаха бяха чехи германци и затворници.

жиците били виновни... Ти що не се изнесе с турците? Що не каза "аз Хасан иска тюркеш" и оттам вече можеш да ходиш където си поискаш, ами стоя тука и вика слава на бкп!?

на тълпи след 29 години демокрация и свобода и благоденствие кво ли още не? И не съди по себе си дребно торикатче и преди макар и не толкова достъпни имаше пътувания в чужбина и по работа и на екскурзии ама масови бягства не е имало.

Най големия приятел на русия...армения днес ще черпят техните приятели русняците се прегърнаха със смъртните им врагове турците. На туй му се вика те ти булка спасов ден...

там е работата, че руските бази в Армения си стоят, а арменските и руски войски са под общо командване. а ердоган не говори, че границите на сърцето му стигат до Кърджали и Шумен. Това става само в натовска България...

пазарно според търсенето и предлагането. И очакваните переспективи. На нас нови мощности не ни трябват, ние намаляваме, турското население се увеличава, какво неясно има? Честити 30 години демокрация.

За разлика от нашето знаме при срещата България - Турция, знамето на Руската федерация в случая не е пренебрегнато.

Няма страшно - НАТО ни пази ! ХАХАХАХА !

трети и четвърти блок на АЕЦ "Черна вода" с последен модел на Канадския Реактор "КАНДУ 6" !!!

Мдааа. А при нас едни специалисти ни обясняваха, че нямало пазар за ток на Балканите и че АЕЦ Белене била излишна.

и Турция строят за собствено потребление ???

И това е жалка истина

Повече от грандиозно посрещане на Путин в Турция! Така както никого досега Турция не е посрещала!

Видя ли ги джендърите как се целуваха ? Путин чак на пръсти се надигна

Санкциите на САЩ и ЕС,скрепиха Руско-турската дружба!

Краставите магарета през девет села ...

Колко струва тока от двете американски централи?

То затова и България е в ЕУ-ЕС и НАТО.

двете братчета....колко са сладки..душички.

Плювньо да се кланя и лези пред треторазряден чиновник от Вашингтон. И после на нас два американски ТЕЦ-а с моооного демократична електроенергия, а на турците АЕЦ. Кой кат нас нали?

Напоследък човек да го е гнус да чете новини. Грубости, ултиматуми, заплахи, завери, войни, тролове и всякакви полове. Ето че има и нормални хора, които строят, разговарят, държат се адекватно и държавите им се развиват. Турция и Русия имат куп несъгласия, но грубо говорене няма. Спокойно се излагат съображения и позиции и се преследват национални интереси. Ще почиват 5-6 милиона "бедни" руснаци в Турция както всяка година, турците ще изнесат цялата си селскостопанска продукция в един 150 млн. пазар, Русия ще прати пшница на едни 80 млн., върви газ, с400, атомна централа. Турците са амбициозни, ще искат лицензи и те в атомни технологии, военна продукция, Русия ще им даде. Оформя се група от 4 държави в региона с близки интереси. Турците са много, много умни, а Ердоган е класа. Както и Путин естествено. Не се гонят дипломати. НАТО и ЕС са пътници.

Бойко да шътне беленските джилиза на Ердо Нали са си приятели, а приятел в нужда се познава!

докато в бг има в поза кама сутра то ние сме аут и от европа !!!!!!!!!!!!!!!!!!!1човек дето няма свое мислене е рoб до гроба и слогува на чорбаджията си !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

за нас не може? Какво Турция имунизирана ли е от "руска енергийна зависимост", те защо не взимат "политическо решение" в угода на "партньорите" си като нас? Боко сам каза човека - ние сме лоялни, взехме политическо решение...Ердоган защо го търпят?

При достатъчен размер на комисионната, ще построят АЕЦ и за 30 милиарда. Такива са руските и турско-арабските методи за преследване на национален интерес.

Не завиждайте толкова много на турците.

"лоялни политически решения към партньорите" не важат. Попитай премиера Борисов. Значи Турция е суверенна страна, а ние колония, как да не завиждаме?

Днес Мерсин, утре Черномерсин! Отиде на кино готиният курорт!

а вдругиден ти откриват тумор в мозъка и вече не си сенатор.

На теб ще открият, аз прелетях над Чернобил 2 часа след като се взриви! Кацнах в Москва и останах там още 3 години! Там радиация нямаше, цялата се изсипа в Европа и България! В Москва се появиха български марули високи 1 метър! Народа се чудеше кво е това! Не е лошо да посетиш раковата болница в Дървенеция!

Мерсин, почти като Мърсин.

заглавие: Путин пристигна в Анкара за ОТКРИВАНЕТО на АЕЦ. статията: "по откриването на строежа на първата турска АЕЦ, която ЩЕ СЕ строи от Росатом. "

построи. А ние ще си караме с Маришките ТЕЦ-ове, догодина искат и ТЕЦ Варна да пускат, кой кат нас а? Само 16% поскъпване от нея ни чакало ... нищо пара.

ще ще ще ще.... като светлото бъдеЩЕ и комунизъма...

Значи Турция може да строи и да печели от руски реактори, а България не може ? Тука въздухът е по-различен ? Или атомите се делят по различен начин ? Или просто от посолството не дават, за да не се конкурират "американските" ТЕЦ-ове ?

Шило

"Съпричастност", сър! А бе, слугинаж е по-точното.

Не е вярно ама ич! В КЕВР правихме изчисления, Туркия ке фалира, ке видите вие...

OmPoBeH

Да разбирам ли, че франсетата трябва да забравят за възвръщаемост от "Черна вода", за да може Румъния да ни изкупува продукцията ? Иначе ние трябва да забравим за възвръщаемост...

Май не си от тази планета. Чувал ли си в близкия изток кой печели от големи енергийни проекти? Кой ако не местният шейх, падишах или султан?