От началото на украинския конфликт Турция не е пропуснала през своите проливи на Черно море нито един военен кораб, спазвайки конвенцията от Монтрьо, заяви президентът Ердоган на пресконференция във Вилнюс след срещата на НАТО, съобщава ТАСС.

"Изминаха 504 дни от руско-украинската война. Ние полагаме активни усилия да я прекратим. Успешно изпълняваме Конвенцията за проливите от Монтрьо, недопускайки да преминат военни кораби", подчерта Ердоган.

Той изрази готовност да посредничи в разрешаването на военния конфликт между Русия и Украйна, но от думите му стана ясно, че не е получавал такова предложение. 

"Ние подкрепяме възстановяването на мира в региона", каза той, цитиран от БТА.

"Във войната в Украйна няма да има победители, както няма да има и победени в случай на мир", предупреди още турският президент, предава Анадолската агенция.

Той посочи, че негативните последици от кръвопролитието се проявяват и на пазара на храни, и чрез рекордната инфлация.

Ердоган подчерта, че Турция използва всички инструменти за диалог с Русия и Украйна, за да бъде удължено споразумението за износа на зърно от украински пристанища.

Турският лидер заяви, че въпросът за зърнената сделка е бил обсъден и по време на неотдавнашното посещение на украинския президент Володимир Зеленски в Турция. Ердоган добави, че ще продължи да обсъжда въпроса, както с руския президент Владимир Путин, така и с украинския президент.

Ердоган съобщи още, че се надява руският държавен глава Путин да посети Турция през август.

На днешните разговори на срещата на върха на НАТО от едната страна на украинския президент Володимир Зеленски седеше именно турският му колега, с когото имаха среща в Турция само преди няколко дни. Турската страна освободи командирите на "Азов" от "Азовстал", които по договорка с Русия трябваше да останат там до края на войната, а Зеленски ги отведе със себе си в Лвов.

Във Вилнюс Ердоган се срещна с председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, като двамата са обсъдили възможностите за засилването на отношенията между Турция и ЕС, информира БТА.

Председателката на ЕК съобщи в акаунта си в Туитър, че е провела добра среща с Ердоган.

Снимка: БТА

"Приветствам решението на Турция да даде зелена светлина за процеса за присъединяване на Швеция към НАТО", посочи Урсула фон дер Лайен.

Тя добави, че заедно с турския държавен глава са обсъдили подкрепата, оказвана на Украйна, както и непрестанните усилия на Турция за удължаване на споразумението за износ на зърно от черноморски пристанища.

На старта на срещата на върха на НАТО Ердоган обяви, че Турция ще одобри Швеция, но очаква от своя страна също така най-сетне да получи тласък въпросът с бъдещо присъединяване на страната му към ЕС. 

"Турция чака пред вратата на Европейския съюз повече от 50 години. Почти всички страни членки на НАТО вече са членове и на Европейския съюз. Отправям този призив към онези, които карат Турция да чака пред вратите на Европейския съюз повече от 50 години", каза той в понеделник.