Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви на срещата на върха на Алианса във Вилнюс, че Украйна никога не е била по-близо до Пакта, след като бе решено да се скъси процедурата за членството на страната с отпадането на Плана за действие за членство.

"Важният резултат тук е признанието, че Украйна не се нуждае от План за действие за членство по този път (към НАТО)", съгласи се и украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от БТА, по време на съвместната пресконференция със Столтенберг. Той добави, че напълно разбират, че докато са във война, няма как да се присъединят към Пакта.

След като преди ден отпадна изискването Киев да изпълни Плана за действие за членство - списък с политически, икономически и военни цели, които други източноевропейски държави трябваше да изпълнят, преди да се присъединят, това на практика премахна едно от препятствията по пътя на Украйна към НАТО.

Още снимки от срещата на върха вижте ТУК

Столтенберг се обърна към украинския президент Володимир Зеленски с думите, че днес застават като равни един до друг и няма търпение да се срещнат като съюзници.

"Когато президентът Путин нападна Украйна миналата година, той подцени храбростта на украинския народ, смелостта на Украйна и решимостта на украинското ръководство. Съюзниците осигуриха десетки милиарди долари през последната година в подкрепа на Украйна и сега договорихме пакет от три елемента, приближаващ Украйна по-близо до НАТО - военна подкрепа, Съвет НАТО-Украйна и премахването на Плана за действие", започна генералният секретар, предава пратеникът на БНТ.

Снимка: БТА

"Украйна никога не е била по-близо до НАТО. Съюзниците се съгласиха, че бъдещето на Украйна е в НАТО. Решихме да премахнем изискването за изпълнение на Плана за действие и покана ще бъде отправена, когато условията са изпълнени, а съюзниците се съгласиха", каза още Столтенберг. 

Володимир Зеленски приветства ангажимента на съюзниците да осигурят дългосрочни мерки за сигурност на Украйна.

"Скъпи Йенс, господин генерален секретар, скъпи журналисти, радвам се да видя такова внимание към срещата на върха и очакването за позитивни новини. Сигурността е нещо, което в момента липсва и сътрудничеството в НАТО е нещо, което ще запълни дефицита на сигурността. Украйна винаги е била източник на сигурност", започна речта си президентът Володимир Зеленски.

"Разбираме, че партньорите се опасяват да ни приемат, защото никой не иска глобална война. Ние сме цивилизована държава. Абсолютно ясно е, че тези сигнали са важни, споменавани в двустранни срещи, тези изявления - Украйна да стане член на НАТО, когато условията са изпълнени, аз разбирам така: "когато има сигурност на нашата територия, подчерта той.

Снимка: БТА

"Гаранциите за сигурност, които очакваме, са толкова важни. Гаранции за сигурност не когато сме в НАТО, а по пътя към НАТО. Те ще бъдат потвърдени днес от Г-7, работим по тях. Те ще са много конкретни и ще гарантират успеха ни. Когато получим покана за членство, те ще бъдат оптималните гаранции за сигурност.", коментира украинският президент.

На въпрос с какво новите гаранции за сигурност ще се различават от вече дадените с Будапещенския меморандум от 2008 Г., Зеленски отговори, че в него няма никаква конкретика.

"Новият документ с гаранции за сигурност ще е валиден толкова дълго, колкото Украйна е извън НАТО. Най-добрата гаранция за сигурност, е да сме член на НАТО", подчерта Зеленски.

Той коментира и темата за касетъчните боеприпаси, които президентът на САЩ Джо Байдън реши да изпрати за Украйна, като заяви, че Русия вече използва такива. Зеленски каза още, че страната му се нуждае от оръжия с голям обсег, за да се бори с руските сили в Украйна.

"За касетъчните боеприпаси - има моменти, когато имаме известни и малки различия с нашите американски партньори, но искам да благодаря на президента, защото знам, че е било трудно прокарването на това решение през Конгреса. Но ако погледнем от гледна точка на честността, Русия вече използва касетъчни боеприпаси на наша територия и ракети с далечен обсег. Ние ще използваме касетъчните боеприпаси по военни цели само в окупираните ни територии и никъде другаде. За 9 години окупаторът е завладял наши територии и убива нашите хора. Ние само се защитаваме.", не се отказа от използването им Зеленски.

Снимка: БТА

Столтенберг обобщи на финала на пресконференцията на двамата, че най-важна сега е подкрепата за Украйна, която ще й помогне да спечели войната.

"Гаранции за сигурност, декларации, Съвети - разбира се, това са важни неща, но най-необходима е подкрепата, която би помогнала Украйна да спечели. Франция ще даде ракети с далечен обсег, Германия ще предостави нов военен пакет, САЩ - нови пратки амуниции, а останалите съюзници се очаква също да обявят нови трансфери. Най-необходимата мярка е да направим така, че Украйна да победи, защото в противен случай въпросът за членството изобщо няма да е валиден.", заяви Столтенберг.

Снимка: БТА

Американският президент Джо Байдън пък заяви, че държавите от Г-7 са направили ясно изявление, че подкрепата им за Украйна ще продължи и в бъдеще, след като приеха декларация, която очертава многостранна рамка за подкрепа за страната, предадоха Ройтерс и БТА.

"Ще (помагаме на Украйна) толкова дълго, колкото е необходимо", заяви Байдън.

Застанал до американския си колега, украинският президент Володимир Зеленски каза, че многостранното споразумение, което проправя пътя за двустранни преговори със страните, е "значителна победа в областта на сигурността" за Украйна.

Снимка: БТА