Започващата днес среща на върха на НАТО в Литва има огромен залог за Румъния от гледна точка на сигурността, тъй като страната има най-дългата сухопътна граница с нападнатата от Русия Украйна. Румъния е съсед и с уязвимата Република Молдова, чиято сигурност е приоритет за Букурещ заради тесните исторически и културни връзки помежду им, предава БТА. Решенията, които ще бъдат взети във Вилнюс, ще резонират силно в Румъния, която има и своите очаквания и предложения по отношение на сигурността.

ИЗТОЧНИЯТ ФЛАНГ НА НАТО

От "изключително значение" за Румъния е осигуряването на засилено присъствие на съюзници по Източния фланг на НАТО чрез изпращането на военни и оборудване, обяви румънското президентство след заседание на Върховния съвет за национална отбрана миналата седмица.

Държавният секретар в министерството на отбраната Симона Кожокару напомни в интервю за Радио Свободна Европа, че в Румъния вече са разположени около 5000 чуждестранни военни. В страната е базирана и една от новите Бойни групи на НАТО, създадени през март 2022 г. след руското нашествие в Украйна. Към момента групата наброява около 1000 военни, а Франция е рамковата държава. На ротационен принцип участват нидерландски и белгийски военни, а Люксембург също изрази готовност да изпрати войници.

На срещата на върха във Вилнюс се очаква няколко съюзници да обявят, че изпращат още войници и военно оборудване в Румъния. Според държавния секретар Симона Кожокару групата ще бъде подсилена с 500 души. Румъния има желание Бойната група да се превърне в бригада с по-голям брой военнослужещи, но очевидно този въпрос ще се решава в бъдеще.

Бойната група няма да надхвърли 1500 души, но ако Румъния бъде нападната, НАТО ще може да изпрати още 1500 военни, които ще бъдат под командването на тази структура, посочва Свободна Европа.

През последните дни президентът Клаус Йоханис и премиерът Марчел Чолаку говориха за желанието на Румъния да има постоянно военно присъствие на НАТО на своя територия, но съобщение в този смисъл не се очаква от срещата на върха.

РЕГИОНИОНАЛНИ ПЛАНОВЕ ЗА ОТБРАНА

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг вече обяви, че на срещата във Вилнюс ще бъдат приети три регионални плана за отбрана. Първият визира Атлантика и северната част на Европа, вторият - балтийските страни и Централна Европа, а третият - зоната на Черно и на Средиземно море.

Присъствието на Румъния в плана на НАТО за отбрана, който визира Черно и Средиземно море, означава, че Букурещ ще трябва да си партнира с България, Турция и Гърция. Според румънския експерт по международни отношения Щефан Попеску оста на отбраната в тази зона ще бъде по линията Румъния-България-Гърция, тъй като позициите на членката на НАТО Турция често са двусмислени.

По време на преговорите преди срещата на върха Румъния предложи в плановете за регионална отбрана да бъдат включени и мерки за морска защита в Черно море. Предстои да видим какви решения ще бъдат взети в тази насока.

ОТБРАНИТЕЛНА ИНДУСТРИЯ

На фона на исканията на Украйна за още оръжия и боеприпаси важна тема ще бъдат инвестициите в отбранителната индустрия.

Залогът не е само помощта, от която се нуждае Украйна, но и сигурността на самите членки на НАТО, заяви преди време генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

ЕС иска същото - увеличаване на производствения капацитет, за да се увеличи количеството боеприпаси, доставяни на Украйна, но и за възстановяване на запасите на страните членки съгласно принципно споразумение между Европейския парламент и Съвета. Споразумението идва с финансиране от 500 милиона евро за европейските производители.

На срещата във Вилнюс лидерите на НАТО ще обсъждат План за действие за производство в сферата на отбраната, а румънската държавна компания "Ромарм", която е най-големият местен доставчик на продукти и услуги за отбранителната промишленост, бе поканена за първи път на масата за преговори с големи международни фирми в сектора. Целта е интегриране на румънските фабрики за оръжие в производствената верига на НАТО.

РЕПУБЛИКА МОЛДОВА И УКРАЙНА

На срещата на върха на НАТО в Литва е поканена и Република Молдова. Подкрепата за Кишинев е приоритет за Румъния.

Румъния ще продължи да отделя специално внимание и да насърчава запазването на засилен ангажимент от страна на съюзниците по отношение на уязвимите партньори от Източното пространство, и по-специално Република Молдова, където рисковете за сигурността нараснаха след войната на Русия срещу Украйна. Сигурността на Република Молдова и тази на Украйна са свързани, сигурността на двете страни е свързана с трансатлантическата сигурност, бе заявено на заседанието на Върховния съвет за национална отбрана на Румъния миналата седмица.

Днес, в първия ден от срещата на върха, заместник-генералният секретар на НАТО - румънецът Мирча Джоана, ще председателства заседание, в което ще участват министрите на външните работи на Република Молдова, Босна и Херцеговина, Грузия, Швеция и представител на ЕС.

Очаква се съюзниците да направят съобщения за доброволни дарения за Република Молдова. Румъния вече дари 1,3 милиона долара на Република Молдова, а на срещата във Вилнюс вероятно ще направи подобна стъпка още веднъж. Президентът Клаус Йоханис може да съобщи за подобно дарение и за Украйна.

Утре Клаус Йоханис ще участва в Северноатлантическия съвет на равнище държавни и правителствени ръководители, на което ще бъдат представени още Швеция (като гост) и партньорите от Индийско-Тихоокеанския регион - Австралия, Република Корея, Япония, Нова Зеландия, както и председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия.

Румъния подкрепя присъединяването на Швеция към НАТО, както и евроатлантическата интеграция на Украйна и Република Молдова.

Страната вече отделя за отбрана 2,5 процента от Брутния си вътрешен продукт. На срещата на Върховния съвет за национална отбрана миналата седмица бе решено в Румъния да бъде създаден център за подготовка на пилоти на изтребители Ф-16, който ще бъде отворен и за подготовка на пилоти от страни партньори, включително Украйна.