Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща, че ще потърси отговорност от виновните за смъртта на над 41 000 души при опустошителните земетресения, които удариха южната част на страната преди повече от две седмици, предадоха турските медии.

"Наш дълг е да потърсим отговорност от виновните пред закона", каза Ердоган по време на посещение в южния окръг Османийе.

Президентът призова да не се обръща внимание на "онези, които са враждебно настроени към Турция, и използват земетресението като предлог".

"Както не оставихме народа си гладен и изложен на риск при предишни бедствия, така нашата държава застава до народа си и сега. Ако има такива, които са проявили небрежност, допуснали са пропуск или умисъл при загубата на човешки живот, наше задължение е да им потърсим отговорност пред закона", заяви той, цитиран от турската частна телевизия НТВ, цитирана от БТА.

"Няма да проявим милост към никого", категоричен бе президентът в изказването си в кризисния център в Османийе, един от тежко засегнатите при земетресенията райони.

Властите са задържали или арестували досега десетки хора - от строителни предприемачи до инженери, които са работили по изграждането на срутените сгради. Провеждат се разследвания по обвинения, че строителите са използвали материали, които не са устойчиви на земетресения.

"Само в Османийе загубихме 1000 души, а други 2606 граждани бяха ранени. Това е най-голямото земетресение, което сме преживявали. Като държава и нация се опитваме да излекуваме раните си и да се вкопчим отново в живота. Мобилизирахме всичките си ресурси за нашите градове (засегнати от земетресенията)", обясни той.

Президентът отбеляза, че вече се предприемат стъпки за изграждане на постоянни жилища за засегнатите от земетресенията и "с Божията помощ" всички граждани, които са загубили домовете си, ще бъдат настанени в новите си домове до една година, съобщава електронното издание "Дейли сабах". По думите му възстановяването ще обхване не само градовете, но и селата, където също ще бъдат издигнати домове за хората, останали без покрив.

Ердоган отбеляза, че земетресенията са показали необходимостта от "градска трансформация" - амбициозен правителствен проект за подмяна на остарелите сгради, които не могат да издържат на силни земетресения.

"Градската трансформация е задължителна", каза той, призовавайки хората да одобрят този проект. Президентът подчерта, че никоя от жилищните сгради, построени от Административното управление за жилищно строителство (ТОКИ), не се е срутила при земетресенията на 6 февруари.

По-рано президентът заяви, че Турция ще започне бързо възстановяването на окръзите, засегнати от това, което той нарече "бедствието на века", вероятно в началото на март, и обеща да възстанови хиляди къщи за разселените хора в рамките на една година. Дотогава в сглобяеми жилища ще бъдат настанявани бездомни местни жители, които предпочитат да останат в родните си градове. Голям брой хора вече са напуснали засегнатите от бедствието окръзи, като са се подслонили при свои роднини в други градове, отседнали са в хотели, предлагащи безплатно настаняване, или на други места.

Германия обеща да отпусне още 50 млн. евро помощ за Турция и Сирия.

Също във вторник двама германски министри посетиха райони, засегнати от опустошителните земетресения в Южна Турция, за да подчертаят подкрепата на Берлин за жертвите и усилията за реконструкция, съобщи Ройтерс.

Германия обеща да отпусне още 50 млн. евро помощ за Турция и Сирия.

Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок и министърът на вътрешните работи Нанси Фезер са в Турция, за да изпратят посланието, че "нашето съчувствие не се ограничава с думи и няма да намалее дори ако катастрофата и последиците от нея са сменени с други заглавия в новините", както каза Бербок.

Оглеждайки опустошението, Бербок заяви, че "едва ли може да изрази с думи как се чувства". Министрите обявиха, че германското правителство ще изпрати още 50 милиона евро помощ за Турция и Сирия, което прави общата сума, отпусната от Германия след земетресението 108 милиона евро.