Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се извини за това, че издирвателните, спасителните и хуманитарните усилия след опустошителните земетресения в Южна Турция преди три седмици не са били извършени достатъчно ефективно в първите дни заради разрушителните последици от трусовете и неблагоприятните метеорологични условия, предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Държавният глава посети днес окръг Адъяман - един от силно пострадалите от земетресенията от 6 февруари окръзи. Той обеща да не позволи съществени промени в структурата на южните райони на страната и призова местните жители да не напускат завинаги родните си места, като увери, че "ние ще осигурим по-добри, по-красиви, по-сигурни, нови домове на мястото на тези, които рухнаха".

Обещавайки, че неговото правителство ще предприеме необходимите стъпки, за да подготви градовете за бъдещи бедствия, Ердоган каза, че няма да бъде позволявано строителство в зоните, разположени в близост до разломни линии. Той също така изключи строежа на високи сгради в стари селища.

Повтаряйки отново обещанието си да поправи щетите, причинени от земетресенията, в рамките на една година, Ердоган каза, че правителството "прави каквото е необходимо", като уточни, че вече са завършени почвените проучванията на местата, където се предвижда изграждането на общо 309 000 нови жилища и че строежът им може да започне.

"Ние ще построим близо 50 000 домове в Адъяман. Ще започнем да разкопаваме и да строим там, където микрозонирането и геоложките проучвания са завършили", посочи той.

Най-малко 44 374 души загинаха в Турция в резултат на земетресенията с магнитуд 7,7 и 7,6 на 6 февруари, които бяха с епицентър в южния турски окръг Кахраманмараш и засегнаха още 10 окръга - Хатай, Газиантеп, Малатия, Адъяман, Адана, Диарбекир, Килис, Османийе, Шанлъурфа и Елязъг.

Поне един човек е загинал, 110 са ранени при вторичния трус с магнитуд от 5,6 по Рихтер в турската провинция Малатия.

Рухнали са около 30 сгради. Спасители извадиха живи баща и дъщеря, затрупани под отломките на жилището им в град Есилюрт. Трусът изненадал двамата, докато се опитвали да вземат лични вещи от пострадалата сграда. Издирват се и други затрупани.