Наличието на много минерални извори в граничната територия е причина трансграничната военна операция на турската армия, която продължава трети ден в Североизточна Сирия, да бъде наречена "Извор на мира". Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран за БТА от Нахиде Дениз.

В реч пред голяма група активисти на управляващата ПСР той изтъкна: "Ние не случайно избрахме това име за нашата операция. Нашата граница откъм сирийска страна изобилства с минерални извори. Поради тази причина нарекохме операцията "Извор на мира", защото не можем да позволим в операцията да пострадат цивилни хора. Нашите действия са само срещу онези, които ни нападат, които поставят капани пред нашата сигурност. Главната ни цел е да изкореним терористичните групировки и да установим мир, сигурност и спокойствие в района от Манбидж до иракската граница и съм сигурен, че за кратко време ще разпръснем черните облаци, носещи се вече осем години над сирийския народ".

Турският президент отбеляза, че Турция е страната, която е най-заплашвана от ДАЕШ ("Ислямска държава") и в същото време е страната, която води най-сериозната борба срещу терористичната групировка.

"Досега сме арестували над 17 хиляди чуждестранни граждани за участие в ДАЕШ. Наложихме забрана за влизане в Турция на около 77 хиляди души от общо 151 държави. Екстрадирахме 7600 души. Нашата страна никога не е използвала терористични групировки за някакви свои цели, напротив - винаги е смачквала главите им", каза Ердоган.

Настоящата военна операция на Турция има няколко цели, коментира експертът Месут Джашън. Те са прочистването на района от сирийските кюрдски терористични групировки, създаване на зона за сигурност на турската граница и осигуряване на безопасно завръщане на сирийските бежанци от Турция, както и запазването на териториалната цялост на Сирия.

НАТО подкрепя Турция срещу ИДИЛ

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че общ враг на Турция и Алианса е "Ислямска държава" и че Турция трябва да попречи на заловените джихадисти от групировката отново да избягат, предаде турската частна телевизия НТВ. "Турция има голяма сила и отговорност. НАТО осъзнава колко важен съюзник е Турция", подчерта генералният секретар на алианса на съвместна пресконференция в Истанбул с турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

Като се изключат Сирия и Ирак, най-голям потърпевш от ДАЕШ е именно Турция, заяви Столтенберг.

"Турция е силна държава в Алианса. Никоя държава-членка на НАТО не е понесла толкова атаки от Близкия изток, колкото Турция, никоя не е приела толкова бежанци, колкото Турция. Турция се намира точно на границата на един сложен регион", подчерта генералният секретар на НАТО.

По повод критиките във връзка с операцията на Турция в Североизточна Сирия той призна, че сред съюзниците от НАТО има различни позиции. Но добави, че алиансът подкрепя Турция с 5 милиарда долара във военна инфраструктура. "Това показва, че НАТО присъства в Турция... Ние сме тук да защитим Турция и да защитим себе си", посочи Столтенберг, цитиран от ДПА.

На свой ред Чавушоглу заяви, че турската операция "Извор на мира" е насочена срещу терористична заплаха на границата на НАТО. Турският първи дипломат изтъкна, че страната му винаги се е борила срещу всички терористични организация без да прави разграничение и ще продължи да действа по същия начин и занапред. "Очакваме от нашите съюзници да покажат солидарност с нас", изтъкна Чавушоглу.