Ердоган разкри откъде идва името на турската военна операция "Извор на мира"

Никоя държава-членка на НАТО не е понесла толкова атаки от Близкия изток, колкото Турция, никоя не е приела толкова бежанци, колкото Турция, заяви Йенс Столтенберг

Обратно в новината

Коментари - Ердоган разкри откъде идва името на турската военна операция "Извор на мира" | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И тъй между другото, Турция ще сложи ръка и на ценни източници на не просто питейна, а и на минерална вода. Кое беше най-ценното по тези места - енергийни източници и вода? Или беше човешкият живот? Да благодарим на Ердоган за откровеността и да си опичаме акъла за Родопите.

носи панталони отива и защитава националните си интереси с оръжие, който носи пола седи и чатка на компа и дава изявление по тиливизята:)

Айде леко с квалификациите! Не е нужно да се млатиш с оръжие, за да си постигнеш целите! Ама какво да обяснявам на неандерталци...

Това си е сделка. Между Запада и Турция. Турците ще си завладеят кюрдските територии и ще се разправят с кюрдите веднъж завинаги. Край с мечтите им за собствена държава. Западът ще помогне с логистиката и финансирането. В замяна турците спират бежанците - кои в лагери, кои по кратката процедура.... Никой повече да не си помисля да минава през Турция, щото не е ясно какво ще му се случи... Руснаците си взеха каквото им трябваше от Асад. Американците също сложиха ръка на районите с най-тлъстите петролни кладенци. И това е края на тая игра.. Бития си е бит ... и нататък знаете.

мислиш, че турците ще се "разправят веднъж завинаги с кюрдите"!? Защо мислиш, че именно кюрдите са им на мушката? Та в самата Турция кюрдите са 1/4 от населението, в самата АКП има 50 депутати и никой не си и помисля да се разправя с тях "веднъж завинаги". Та в североизточна Сирия 5% от населението е кюрдско, останалите 95% са предимно араби и малко от други етнически групи, например сирийски християни.

Имах предвид, че ще се разправят с водачите им, тези които искат независима държава. Разбира се, че няма да избият 22 милиона планинци!

Столтенберг уж е скандинавец... а я виж какви метани прави;)

Що не напишете, кво стана на заседанието на Съвета за сигурност на ООН по повод турсокто нахлуване?! Щото кофти, а? Русия и САЩ дружно блокираха (от години не е имало такова взаимодействие) каквато и да било резолюция, с което излиза, че ООН подкрепя Турция. После нека пак някой да разправя, че няма прилик с 1938-1939 година. Голямата война вече тропа на вратата.

Тез ко са праят на ущипани? Всичко отдавна е договорено! На кюрдите им е обещана държава от САЩ и Израел. Държавата трябва да възникне в Сирия и да се обедини с иракската автономия! Кюрдите обаче искат и част от Анадола. На Ердоганя му е гарантирано, че Турция няма да се пипа, ама на него му се дръпнала фъшкията щот' кюрдите ползват косоварската тактика за усвояване на нови територии(Македония). И сега е решил да направи една буферна зона с арабухи-тарамбуки между сирийските и турските кюрди за всеки случай. Иначе по план смяташе да периодично да бомби турските кюрди и след като се основе Кюрдистан и кюрдите, които не искат да се потурчват, да бегат в Кюрдистан. Затова са му всичките циркове и пазарлъци със САЩ и Русия. Накрая не му издържаха и нервите, че и Европата не дава кинти толкова просто и веднага, че и на местните им избори му са поразклати миндерлъка!

A според теб, кюрдите заслужават ли държава?

А циганите?

ще си направят държава в Столипиново, факултета и Филиповци.

Руснаците бяха алчни и отидоха при турците, Фолксваген беше алчен и отиде при туците, никой до сега не е видял паричка от Турците.....нашите запалянковци в традиционен български стил винаги вибдаха причината само в нас ....

Няма да стане. Ще настъпи голяма патаклама след като България е член на НАТО и ЕС. Технически могът..ние сме малко, слаби и без армия (тюркието не е виновно за това) но на практика няма да се случи. И не...Кипър не е добър пример...никога не е бил членка на НАТО. Даже напротив...благодарение на НАТО двете членки гърция и тюркието не започнаха война. И не, Кипър не е Гърция...малко като наща Македония. Ако албанците нахлуят ще вдигнем дъндания НО няма да рискуваме война на наша територия. Така че можеш да се успокойш и да спрете тъпите сравнения с Кипър (казвам го като човек живял и учел на острова с дисертация по въпроса).

Руснаците наложиха Вето за икономическите санкции защото не са видели и парика от Турция , нито за оръжието нито за потока, надяват се някога да видят пари

А познайте кво ще каже Йенс Столтенберг ако турците влязат в Родопите.

Няма да стане. Ще настъпи голяма патаклама след като България е член на НАТО и ЕС. Технически могът..ние сме малко, слаби и без армия (тюркието не е виновно за това) но на практика няма да се случи. И не...Кипър не е добър пример...никога не е бил членка на НАТО. Даже напротив...благодарение на НАТО двете членки гърция и тюркието не започнаха война. И не, Кипър не е Гърция...малко като наща Македония. Ако албанците нахлуят ще вдигнем дъндания НО няма да рискуваме война на наша територия. Така че можеш да се успокойш и да спрете тъпите сравнения с Кипър (казвам го като човек живял и учел на острова с дисертация по въпроса)

Ще стане същото както когато Индия окупира Гоа, НАТО каза на Португалия да... се оправя както може;)

Ами ако Чукча беше малко и читател освен само писател, щеше да знае че една от клаузите на НАТО специфично отбелязва че алианса НЯМА ДА СЕ НАМЕСВА ако под заплаха са колониални територии. Не се намеси и да помогне на агнличаните в Кипър през 60те когато кипърците с боеве изритаха Англия от острова (освен 2 бази) нитп през 80те на Фолклнадските острови.

Цитирайте моля, а и каква е връзката между национално-освободително движение и окупация от друга държава;)

Веднага! Артикъл 5 или Член 5 от чартара на НАТО гласи " Всички страни по договора се съгласяват че ако бъдат атакувани в СЕВЕРНА АМЕРИКА И ЕВРОПА, това ще се приеме като атака срещу всички..." Тоест, защитата на НАТО е ограничено САМО до Северна Америка и Европа (от която България и нейните територи са част). Това е направено ТОЧНО за да се избегнат войни свързани с колонилните територии на членки като Франция, Англия и прочие. Това е и една от причните че НАТО не се намеси в Суецката криза (само Франция и Англия играха там) нито помогна на Франция във Виетнам. Ако се интересуваш, чартара на НАТО го има по интернет и можеш да го прочетеш.

Цитирате САМО ЧАСТ от член 5, а в член 6, в който са описани охраняваните територии, специално е включен Алжир, поне докато е бил френска колония, така че причината НАТО да отреже, дори от политичческа солидарност, Португалия не е в това че Индийска Португалия е колония;)

Подведе ме. Мислих че не можеш да четеш или да го намериш...а то се оказва че не можеш да мислиш :-) Член 6(1) е като пояснение на член 5 и са посочени ИЗКЛЮЧЕНИЯТА а не правилото! Правилото е че Алианса покрива Северна Америка и Европа - с допълнение Алжирската част на Франция и Труция. НИКЪДЕ не са посочени изключения които биха предположили Гоа!!! Историята го доказва с войните на Англия, Франция и дори САЩ. Всеки си ги води сам точно ЗАЩОТО са извън региона на НАТО. Недей да спориш с мене...познавам един от юристите които са договаряли влизането ни в НАТО и е бил от един водещите по договора.

А също така и островите... които все още се явават колонии на Обединеното кралство и Дания, така че пак казвам тезата ви че НАТО не подкрепя Португалия, заради това че Гоа е колония, в спорът и с Индия е дълбоко погрешна, просто както и при други случаи от историята НАТО действа по политическа целесъобразност, като понякога дори нарушава клаузите на договорът за създаването си-)

Пич, аз нямам тези. Аз ти посочвам фактите. Ти имаш тези...не аз. Може би не го разбираш защото е на английски? Сложили са Арменски ама не и Български...не знам защо. Отново, така както е написан договора, не покрива Гоа. На теб това може да не ти харесва или да ти се иска да не е така..ама е така!

Точно в английският текст пише "INCLUDE" а вие упорито твърдите че става въпрос за "EXCLUDE", айде признайте си че не бяхте чели договорът преди да измислите юриста дето ви е обяснявал какво пише в него-)

Нема победа над глупоста...не се обиждай ама...Последен опит: Точно защото договора е САМО за нападения в Северна Америка и Европа, се ползва думата Включително за да се подчертаят изключенията. Представи си че беше Екслюд...трябаше да напишат ВСИЧКО което изключва Северна Америка и Европа..чакташ ли? Що не напишеш на български в Гугъл НАТО и кликни на резултата от Уйкипедия..там под заглавието Учредяване пише на чист Български "Държавите се съгласяват, че въоръжено нападение срещу една от тях, в Европа или Северна Америка, ще се разглежда като нападение срещу всички тях." П.С. От 7г възраст не живея в БГ и съм завършил право в Куийн Мери..та така го знам човека гледал договорите за България. Но това не е важно. Важното е че е лесно да се разбере ама не искаш. Прави ми впечатления че българина има погрешни виждания за света ама неще да ги корегира когато види ясно че греши (примерно само ние викаме жабари на италианците...цял свят знае че франзуците са жабари, а не италианците ама иди и се разправаяй с Ганя..трагедия :-( Айде това е дребно...но неразбирането за НАТО и особено плана Ранът..това вече има пагубни последици за народа защото на базата на тях избира политици. Като имаш 180 градусово разбиране относно неща като НАТО, Плана Ранът или тъпотията че бензина в България е най скъп - без да стареете да проверите че вие имате НАЙ ЕВТИНИЯТ бензин в цяла европа и цената е висока не защото ви дере бензинджията а защото държавата налага 100% данъци и акцизии...тогава вече нямате шанс и сте обречени да избирате идиоти които ви манипулират с погрешните ви разбирания. Лек ден.

Последен опит: НАТО обещава да „защитава” ясно дефиниран географски район, като според член 6 от договорът за НАТО няма никакво значение правният статут на тази територия, т.е. НАТО ще се намеси независимо дали става въпрос за колонии на страните членки или окупирани от тях зони. Гоа се намира в Арабско море, и е извън договореният район( ако бяхте чели договорът щяхте за изтъкнете това, а не да се излагате с приказките за това че НАТО не се меси в колониялни спорове)... но в периода 2009-2016 година НАТО провежда операциите „Ендуринг Фрийдом” и „Алайед Протектор” в Арабско море, включително и около Гоа, та пак стигаме до това че НАТО само си решава кога и как да трактова договорните си задължения според политическата целесъобразност в даден момент;)

турците са в Родопите, защо им е да "влизат" там?

Тоя вече е пътник , руснаците или американците ще го очистят и на картата ,ще се появи нова държава.

да! само да не повлекат и нашата малка държава

Добре де, защо турските лидери искат да убиват кюрди? Не знаят ли че кюрдите могат да убиват турци? Няма да има печеливши от тази война!

НАТО и Турция са човеколюбиви и миролюбиви. Тежко на кюрдите. После и на други.

Кюрдския проблем на Ердуган е същия като Еврейски проблем на Хитлер !

Името не е изненада. Всички войни в този регион са се водили открай време за контрол по междуречието на Тигър и Ефрат. Най-лошият сценарий за Турция е контрола върху изворите да попадне в Кюрдска автономна държава. Със Сирия Турция има споразумения за управление на водите още от 80те и 90те годинин на 20 век, които ще станат на пух и прах, ако тази територия се обособи като Кюрдска автономия.

"Нашата страна никога не е използвала терористични групировки за някакви свои цели.." Това е разбираемо...след като самото тюркие играе ролята на терорист, за какво му е да използва други за тази роля? Ей ти на...тероризират гърците с по 1000-2000 въздушни нарушения всяка година. Не стига че взеха половин Кипър, а сега тръгнал още да иска :-) Да кажеш че са по напреднала...извисена култура и цивилизация...да им простиш. А те вместо история, имат криминално досие.

Вече се обърках. Сега НАТО оправдава ли офанзивата на Турция срещу кюрдите които се биха срещу Ислямска Държава или не? Май сме си набутали държавата в МЕГА ДВУЛИЧНИ организации като ЕС и НАТО.

а спомяняш ли си руските медии как обвиняваха Ердоган че субисдира ИДИЛ и че дъщеря му лекува ИДИЛ ци по курортите в Турция, че зет му търгува с петрол от ИДИЛ ....ако говорим за лицемерието на големите , изън ЕС е още по нагло, Руснаците ни обявиха за предаели само за да се хванат с някой по голям от на споне те така си мислят...... Много долно....Путин не е морален също той е един тънък малък Стьопа, Стьопа от село.....дребен хитрец....Двете държави Турция и Русия имат толков аоръжия и ресурси че каквито и издъни да правят ръководителите им винаги излизат прави

Набират работна ръка за новия завод ;)