Това предаде ТАСС. Путин каза, че преди заседанието са били осъществени многобройни контакти на различни нива, при които открито и конструктивно са били обсъдени двустранни и международни въпроси и решени възникнали проблеми.

В състава на руската делегация, пристигнала заедно с Путин, участват 8 министри, началникът на генералния щаб на руската армия и директорите на Газпром, Роснефт, Алфабанк.

На заседанието на Съвета за сътрудничество Путин изрази задоволство, че през 2017 г. търговският обмен между двете страни се е увеличил с 40 процента и е достигнал 22 милиарда долара, а взаимните инвестиции се доближават до 10 милиарда долара от всяка от страните.

"Съветът за сътрудничество има важна задача - да осигури координация на руско-турското партньорство в най-различни области на принципите на взаимно уважение, равноправие и отчитане на интересите на другата страна", посочи руският президент.

Путин каза още, че сред приоритетите на сътрудничеството е доставката на руски зенитно-ракетни системи С-400 Триумф в Турция, а на предстоящата среща на междуправителствена комисия ще бъдат обсъдени перспективите за по-нататъшно снабдяване на Турция със съвременна руска военна продукция.

По-рано днес Путин и Ердоган участваха чрез видеоконферентна връзка в церемонията за полагане на основите на първата турска АЕЦ, за чието изграждане Турция и Русия подписаха междуправителствено споразумение през 2010 година.