Фашизмът не е в нашия учебник, а във вашия. С тези думи турският президент Реджеп Тайип Ердоган отвърна на нидерландския крайнодесен политик Герт Вилдерс, който публикува карикатура, обиждаща Ердоган, предаде Анадолската агенция.

"Фашизмът не е в нашия учебник, а във вашия. Социалната справедливост е в нашия учебник", заяви Ердоган на заседание на своята Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ в Малатия, наричайки Вилдерс "фашист".

"Силите, които превърнаха света в място, което не е за живеене, ни взимат на мушка, защото разваляме играта им и разкриваме истинските им лица", каза Ердоган.

Изказването му идва, след като Вилдерс, известен с антимюсюлманските си позиции, сподели в Туитър обидна карикатура на турския президент, напомня агенцията.

Редица турски представители, сред които външният министър Мевлют Чавушоглу, осъдиха публикацията.

На 24 октомври Вилдерс публикува карикатура, на която Ердоган е изобразен с бомба, и написа "терорист", напомня турското електронно издание "Дувар".

Снимка: Профил на Герт Вилдерс в Туитър

След критиките по негов адрес нидерландският политик публикува друг туит, в който пише: "Турците са ядосани, понеже нарекох Ердоган терорист. Истината понякога е неприятна, но не е по-малко истина".

Преди дни турският президент Реджеп Тайип Ердоган отправи сериозни думи срещу френския си колега Еманюел Макрон, казвайки, че той се нуждае от психиатрично лечение заради отношението му към мюсюлманите и исляма.

По-рано този месец Макрон обеща да се бори срещу "ислямисткия сепаратизъм", който по думите му заплашва да завладее някои мюсюлмански общности във Франция. Страната бе шокирана от обезглавяването на учител по история от ислямистки радикал, който искал да отмъсти за показани от учителя карикатури на пророка Мохамед по време на урок за свободата на изразяване.