Турският президент Реджеп Ердоган потвърди за пореден път позицията на страната за анексията на Крим от Русия. Това той направи на пресконференция с украинския президент Владимир Зеленски след срещата между двамата в Анкара в сряда вечерта.

"Турция не е признала и не признава незаконната анексия на Крим. Кримските татари са наши братя и те са важен компонент на хуманитарните и историческите връзки между Турция и Украйна", каза Ердоган, цитиран от ТАСС.

Той добави, че за Анкара "защитата на правата и свободите на кримските татари и гарантирането на тяхната национална идентичност и присъствие в историческата им родина, в Крим, ще остане приоритет".

Турският лидер каза още, че "иска бърз край на конфликта в Донбас". Той изрази увереност, че "конфликтът може да бъде разрешен в рамките на международното право и на принципите на териториалната цялост на Украйна". В този контекст, според Ердоган, Анкара "напълно подкрепя мисията на ОССЕ и процесът в Минск".

На свой ред Володимир Зеленски предложи Турция да се включи във възстановяването на инфраструктурата в Източна Украйна.

ТАСС отбеляза, че на 1 март 2014 г. Върховният съвет на Крим и градският съвет на Севастопол на фона на политическата криза и промяната на властта в Украйна приеха декларация за независимостта на Автономна република Крим и град Севастопол. На 16 март с избирателна активност над 80% на полуострова се проведе референдум, според резултатите от който 96,77% от гласоподавателите на Република Крим и 95,6% от тези в Севастопол гласуваха за обединение с Русия. На 18 март беше подписано споразумение за приемането на нови образувания в Руската федерация. Украйна, САЩ и Европейският съюз отказаха да признаят независимостта на Крим и обединението му с Русия, се казва в бележката на руската агенция.