Турският президент Реджеп Тайип Ердоган посети окръг Хатай в Южна Турция и обяви, че там ще бъдат изградени над 240 000 къщи, предаде Анадолската агенция.

"Никога няма да оставим Хатай сам. Никой не трябва да се съмнява, че всички средства на държавата и на нацията са мобилизирани в зоната, засегната от земетресението", каза Ердоган.

Правителството планира да построи в рамките на година спешно необходимите 244 000 къщи и 75 000 селски къщи, каза турският президент.

Хатай е сред единадесетте окръга в Южна Турция, които бяха тежко поразени от разрушителните земетресения на 6 февруари.

"В засегнатите от земетресенията райони до този момент сме поставили 426 000 палатки, за два месеца планираме да поставим 100 000 контейнера", каза още президентът.

Посещавайки палатковия град до стадиона в града, президентът Ердоган и председателят на Партията на националистическото движение Давлет Бахчели бяха придружени от министрите на вътрешните работи, на отбраната и на здравеопазването Fahrettin Koca, както и от президента на Червения полумесец и депутати. Бахчели и Ердоган изслушаха проблемите на пострадалите от земетресението.

Турският държавен глава каза още, че Катар е обещал на Турция в рамките на месец да бъдат доставени 10 хиляди фургона в засегнатите зони, посочва Анадолската агенция.

Ердоган съобщи, че броят на загиналите при бедствието е достигнал 48 хиляди души, а ранените са над 115 хиляди.

Министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу посочи, че точният брой на жертвите при унищожителните земетресения от 6 февруари в страната е достигнал 48 448 души, 6 660 от тях са чужденци.

Същевременно президентът изтъкна, че като се имат предвид размерите на трагедията, може да се каже, че няма нито една друга страна по света, която да може да реагира така бързо и адекватно в тази изключително тежка ситуация. Той добави, че половин милион турци са се притекли на помощ на пострадалите си сънародници, информира ТРТ-Хабер.