Британският премиер Риши Сунак съобщи, че в контекста на "нови заплахи от страна на Русия и Китай" Обединеното кралство ще инвестира в отбраната си пет милиарда лири (5,6 милиарда евро) допълнително, предадоха Франс прес и БТА.

Според комюнике от кабинета, представящо актуализация на правителствения "стратегически преглед" в отбранителната сфера, допълнителните пет милиарда лири ще бъдат отпуснати на министерството на отбраната през следващите две години.

Замисълът е "да се възстановят и увеличат запасите от боеприпаси, да се модернизира (базата за) британските ядрени дейности и да се финансира следващият етап от програмата за подводници АУКУС".

Британска парламентарна комисия предупреди миналата седмица, че запасите от боеприпаси в кралството са опасно малки, което според нея застрашава националната сигурност; подобни опасения изрази през януари и военният министър Бен Уолъс. 

"В момент, когато светът става по-нестабилен и конкуренцията между държавите - по-интензивна, Обединеното кралство трябва да има готовност да устои", посочи Риши Сунак, цитиран в комюникето.

"Чрез дългосрочни инвестиции в нашите въоръжени сили ще сме готови да отвърнем на днешните и на утрешните предизвикателства", каза Сунак, който започва посещение в САЩ, където се очаква да бъде сключено споразумение за подводниците АУКУС с Австралия и САЩ - безпрецедентно сътрудничество, насочено срещу Китай.

В комюникето се уточнява, че Обединеното кралство е решило да обнови своя "стратегически преглед" на отбраната "с цел да отвърне на появяващите се геополитически заплахи, незаконното нахлуване на Русия в Украйна, икономическата принуда от страна на Китай и засилената конкуренция между държавите".

Премиерът Сунак освен това е изразил стремеж "в дългосрочен план разходите за отбрана да се увеличат на 2,5 процента от БВП".