Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в отговор на думи на американския си колега Доналд Тръмп, че съдът е взел независимо решението за освобождаване след близо 2-годишно задържане на американския пастор Андрю Брънсън, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Скъпи г-н президент, както винаги съм посочвал, турският съд взе решението си самостоятелно", подчерта Ердоган в Туитър. "Надявам се, че САЩ и Турция ще продължат сътрудничеството си като съюзниците, каквито са, и и ще се борят заедно срещу терористични групи", добави турският президент.

По-рано Тръмп съобщи в Туитър, че ще се срещне днес в Белия дом с американския пастор Андрю Брънсън, освободен вчера от турски съд, и благодари на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за съдействието му за пускането на Брънсън на свобода, съобщиха информационните агенции.

Освобождаването на Брънсън ще доведе до "добри, може би прекрасни" отношения между САЩ и Турция, заяви Тръмп и отново подчерта, че не е имало никаква сделка за отмяна на санкции срещу Турция срещу освобождаването на пастора.

Брънсън, който се срещна с Тръмп в Белия дом малко след пристигането си, коленичи до него в Овалния кабинет и произнесе молитва за президента.