Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се е договорил с руския си колега Владимир Путин за скорошно посещение на руския президент в Турция. Това съобщи днес Дирекцията по комуникации към турското президентство след състоялия се телефонен разговор между двамата лидери, предаде турската държавна телевизия ТРТ-Хабер.

Президентът Ердоган проведе днес телефонен разговор с руския президент Путин. По време на разговора лидерите постигнаха съгласие по въпроса за посещение на Путин в Турция, посочиха от Дирекцията по комуникациите. Датата на посещението не се уточнява.

По време на телефонния разговор двамата държавни глави са обсъдили и вариантите за възобновяване на действието на споразумението за износ на зърно от украински пристанища. Турският лидер е посочил, че Турция ще продължи да полага активни усилия и използва дипломацията за възобновяването на действието на т. нар. зърнена сделка. Ердоган изтъкна значението на черноморската инициатива, която според него представлява "мост на мира".

Миналия месец Москва преустанови участието си в "зърнената сделка".

Спирането на действието на "зърнената сделка" за дълго време няма да е от полза за никого, а най-много ще пострадат слабо развитите страни, които имат нужда от зърно, каза Ердоган, като добави, че цените на зърното са се повишили с 15 процента след прекратяването на действието на сделката за зърното.

Турският държавен глава изтъкна, че не трябва да се предприемат стъпки за ескалация на напрежението в рамките на руско-украинския военен конфликт.

Ердоган благодари на руския си колега за изпратените от Русия самолети-амфибии за гасене на горските пожари в Турция.

Турският лидер също така изрази задоволство от нарастващия интерес на руските туристи към Турция.

 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди днес пред журналисти руската позиция по отношение на черноморската зърнена сделка, като заяви, че Москва има готовност да се върне към нея "незабавно", но тя трябва да бъде изпълнена в тази част, която засяга Русия, предадоха ТАСС и Ройтерс.

Песков също така каза, че руският президент Владимир Путин днес разговаря по телефона с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, чиято страна беше посредник в зърнената сделка заедно с ООН през юли миналата година, допълва Ройтерс.

Според агенцията Москва се отказа от сделката миналия месец, след като се оплака, че международната общност не е успяла да гарантира на Русия да може да изнася свободно своето зърно и торове като част от споразумението.

Запитан по този въпрос, Песков каза: "Русия, както президентът Владимир Путин вече сто пъти повтаря това, е готова незабавно да се върне към самата сделка. Не само към преговорите, но и към самата сделка. Незабавно е готова да (го) направи. Просто сделката трябва да бъде изпълнена в тази част, която засяга Руската федерация. До този момент това не беше направено", каза говорителят на Кремъл, цитиран от ТАСС.

Западът наложи санкции на Русия без да взема предвид нуждите на световната общност от храна, ръководството на ООН е наясно с това, добави Песков.

Износът на зърно и торове от Русия не е обект на западните санкции, но според Москва ограниченията върху плащанията, логистиката и застраховките са пречка за доставките.