Турският президент Реджеп Тайип Ердоган бе преизбран днес за лидер на управляващата Партия на справедливостта и развитието на 6-ия конгрес на партията, съобщи турският телевизионен канал НТВ.

Ердоган, който бе единствен кандидат за поста, бе избран за шести път за лидер на ПСР с 1380 гласа.

Днешният конгресът е първият, който се провежда в условията на новата президентска система на управление, която влезе в сила след встъпването в длъжност на Ердоган като президент с разширени пълномощия след изборите на 24 юни.

Партията на справедливостта и развитието бе учредена през 2001 г. по инициатива на Ердоган и на трима негови съратници, припомня ТАСС.

През май миналата година Ердоган бе избран отново за председател на партията след тригодишно прекъсване. Избирането му стана възможно в съответствие с одобрена на референдума на 16 април 2017 г. конституционна поправка, която позволява на президента да бъде партийно ангажиран.

По-рано днес на конгреса на ПСР бе избран нов 50-членен Централен управителен съвет на партията, като в съвета има 29 нови имена, съобщава в."Хюриет дейли нюз". В състава на Централния управителен съвет има 42 депутати и 8 членове, които не са от парламента.

Централният управителен съвет ще определи членовете на новия Централен изпълнителен съвет на партията.

На днешния конгрес Ердоган консолидира властта си, след като бяха сменени 29 от общо 50 лица от партийното ръководство, отбелязва ДПА.

Промените в ръководството са направени също като част от подготовката за предстоящите през март следващата година местни избори, отбелязва агенцията.