Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Турция ще бойкотира електронните продукти, произведени в САЩ, на фона на дипломатическия спор между двете страни, предадоха световните агенции.

Вашингтон наложи санкции на двама турски министри и обяви, че увеличава митата върху вноса на алуминий и стомана от Турция заради разногласия, свързани със задържането на американския пастор Андрю Брънсън.

Ердоган каза още, че Турция взима необходимите мерки що се отнася до икономиката на фона на поевтиняването на турската лира.

"Америка напада икономически не само нас, но и Китай, Русия, Иран и Европа. Напада даже и Канада. Но срещу нас е предприета операция. Ще бойкотираме американската електроника. Те имат "Айфон", но нали съществува и "Самсунг", посочи още Ердоган, цитиран от турската телевизия НТВ и БТА.

Междувременно националният авиопревозвач "Търкиш еърлайнс" предприе кампания за бойкот на реклами на САЩ и американски фирми, съобщи в Туитър говорителят й Яхя Юстюн. Той публикува хаштага #ABDyeReklamVerme (не рекламирайте САЩ) и по този начин отправи призив към други турски компании да се присъединят към акцията.

"Търкиш еърлайнс" подкрепя нашия народ и държава. Съответно нареждане е дадено на нашите рекламни агенции", добави Юстюн.

Призивът за бойкот се появи в социалните мрежи вчера и бе подкрепен от държавната телекомуникационна компания "Тюрк Телеком", обслужваща над 40 милиона души. "Тюрк Телеком" съобщи в Туитър, че се присъединява към акцията и нарежда на своите рекламни агенции да не работят с американски фирми и да не рекламират американски марки.

В същото време турският министър на финансите и държавната хазна Берат Албайрак ще се обърне към чуждестранните инвеститори чрез телеконферентна връзка в четвъртък. Тя ще се състои в 16 ч. турско време, когато в Ню Йорк е 9 сутринта.

Това ще бъде първата телеконференция на новия финансов министър, който е зет на президента Ердоган, с чуждестранни инвеститори.

Очаква се в телеконферентния разговор да участват между 750 и 1000 души, преди всичко инвеститори от САЩ, Европа и Близкия изток, съобщава Анадолската агенция.