Европейският парламент ще обсъди тази вечер с Европейската комисия въпроса за т. нар. визова реципрочност със САЩ. Предвижда се в сряда да бъде гласувана втора резолюция по тази тема, показва дневният ред на седмичното заседание на евродепутатите.

На 15 юли 2020 г. Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП прие проект на резолюция, който призовава ЕК в най-кратки срокове да представи делегиран акт, който да отмени за 12 месеца безвизовия режим с ЕС за американски граждани. Мярката е предвидена в т. нар. механизъм за визова реципрочност.


Първата резолюция ЕП гласува на 2 март 2017 г. В отговор от ЕК тогава обявиха, че въвеждането на визи за американски граждани за срок от една година би довело до икономически загуби за ЕС от близо 7 милиарда евро и временната загуба на 140 хиляди работни места.


Преди седем години ЕС прие правила, според които европейските граждани трябва да разполагат със същите условия, когато пътуват до чужда държава, като гражданите на тази държава, когато пътуват до ЕС. Предвидени са срокове и действия за връщането на визите за гражданите на държави, които не са отменили визовите изисквания за граждани на ЕС.

През 2014 г. Европейската комисия установи, че гражданите на пет държави от ЕС все още имат нужда от визи, за да посетят САЩ. В този случай ЕК разполагаше с 24 месеца, за да върне европейските визи за граждани на САЩ за срок от 12 месеца, но не предприе действия по същество.

Визите за САЩ остават задължителни за пътуващите от България, Хърватия, Кипър и Румъния, докато всички останали граждани на ЕС са освободени от това изискване при пътуване и престой до 90 дни на всеки 180 дни. ЕП прие първата резолюция по този въпрос преди три години.

Какво е визова реципрочност

По механизма за визова реципрочност, ако трета страна не отмени изискването за виза в рамките на 24 месеца от получаване на уведомление за липса на реципрочност, ЕК трябва да приеме делегиран акт за суспендиране на безвизовия режим за граждани на съответната страна за период от 12 месеца. ЕП и Съветът на ЕС могат да възразят на такъв акт.

След уведомление за липса на реципрочност от 12 април 2014 г. Европейската комисия трябваше да е реагирала преди 12 април 2016 г. Въпреки повторните призиви от страна на евродепутати, тя все още не е предприела никакви законови мерки. Това отбеляза пресофисът на ЕП в София на 2 март 2017 г. - в деня на приемане на първата резолюция.

"Въпросът за визовата реципрочност е изключително важен за България. За съжаление, нашите граждани, както и гражданите на още три държави-членки продължават да се третират различно. В отговор на двойните стандарти в сферата на визите единственото правилно решение е ЕК да приеме делегиран акт относно временното преустановяване на възможността американски граждани да влизат в Европа без визи", коментира на 15 юли 2020 г. евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев, който е и зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП, цитиран от неговата пресслужба.