Депутатите от Европейския парламент призоваха за разследване на европейския комисар по разширяването Оливер Вархей, съобщи КосоваПрес, цитирана от БТА, като се позова на информация на албанската редакция на "Дойче Веле". Депутатите изразиха загриженост, че Вархей е "облагодетелствал" сръбския президент Александър Вучич.

В доклад, одобрен вчера от Европейския парламент в Страсбург, евродепутатите поискаха от Европейската комисия да започне "независимо и безпристрастно разследване", с което да се види дали политиката и поведението на комисаря по разширяването Оливер Вархей са в противоречие с кодекса на поведение на Европейската комисията и ЕС.

В годишния доклад за прилагането на Общата външна политика и политика на сигурност, одобрен вчера, ЕП изразява загриженост относно данни, според които унгарският политик Вархей "се опитва целенасочено да заобикаля и да подкопава демократичните реформи и върховенството на закона в страните кандидатки за членство в Европейския съюз".

Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, която е втората по големина в институцията и която инициира искането, заяви, че е "разтревожена от новината" за действията на комисаря. Според тях "Комисар Вархей постоянно релативизира атаките на сръбския президент Александър Вучич срещу демокрацията и подкрепя сепаратистките действия на Милорад Додик".

Групата подчерта, че е "приела кандидатурата на комисар Вархей при условие, че той действа само в интерес на целия ЕС. Не в интерес на правителството в Будапеща. Сега, след три години на поста, има сериозни основания да се смята, че еврокомисарят следва дневния ред на (унгарския премиер Виктор) Орбан", каза холандският евродепутат Тайс Ройтен, един от съавторите на доклада.

"Ролята на Европейската комисия е да защитава териториалната цялост на Босна и Херцеговина, да насърчава демокрацията в Сърбия и да гарантира мира и стабилността в Черна гора и Косово. Не обратното", подчертава групата на социалистите и демократите в Европейския парламент.

Евродепутатът Ройтен допълни, че подкрепата на "националистическите и сепаратистки позиции на Додик би била не само против кодекса за поведение на членовете на Европейската комисия, но би била игра с огъня".

Въз основа на докладите на Комисията Съветът на Европейския съюз взема решение за връчване на мандат за преговори със съответните държави, отбелязва агенцията. Босна и Херцеговина получи статут на кандидат за ЕС през октомври.