Европейският парламент одобри тази вечер с 621 гласа "за", 49 "против" и 13 въздържали се споразумението за оттеглянето на Великобритания от ЕС. В пленарната зала председателят на ЕП Давид Сасоли подписа документа, с който парламентарната процедура се изчерпва.

Сасоли съобщи, че утре предстои Европейският съвет да одобри споразумението, за да може то да влезе в сила в полунощ на 1 февруари централноевропейско време. Той благодари на британските евродепутати за приноса към институцията.

След гласуването повечето евродепутати станаха на крака, хванаха се за ръце и изпяха шотландската песен Auld Lang Syne, известна на френски със заглавието "Това е само довиждане", а на български изпята от група "Тоника" ("За старата любов"). Камерите показаха отблизо много разплакани лица.

На 31 януари предстои знамената на Великобритания в ЕП да бъдат свалени, а едно от тях ще бъде предадено на Музея на европейската история. С напускането на британските представители броят на евродепутатите става 705.

Преди вота депутатите обсъдиха за последно напускането на Великобритания.

Ръководителят на работната група на ЕП по въпроса с Великобритания Ги Верхофстат посочи, че днес няма да бъде възможно евродепутатите да предотвратят раздялата, независимо как гласуват. Той изрази тъга от днешните събития и отбеляза, че британският народ два пъти е проливал кръвта си за свободата на Европа. По неговите думи британското оттегляне е започнало с предоставянето на отстъпки за Лондон от европейското законодателство. Брекзит е нашият провал, каза Верхофстат.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази благодарност за британския пренос в ЕС. Тя пожела Европа и Великобритания да останат добри приятели, обединени в опазването на сигурността и на околната среда.

Групата на Европейската народна партия изрази тъга и определи решението на мнозинството от британските избиратели като голяма грешка. Тази група изрази надеждата следващите британски поколения да решат да се върнат в ЕС.

Социалистите и демократите заявиха, че днес е тъжен ден, настъпил заради надмощието на популистките лъжи. Ако британците решат да се върнат, обятията ни остават отворени, добавиха те.

Групата "Обнови Европа" също изрази съжаление за британското решение. Според тази политическа сила сега вече Европа няма да може да бъде обвинявана за британските неблагополучия.

Зелените посочиха, че ЕС невинаги предприема най-правилните ходове, но е възможност с общи сили да се постигне по-добро бъдеще. Никой няма да има интерес от това бъдещите отношения между ЕС и Лондон да не бъдат добри, добавиха от тази политическа сила.

Според групата "Идентичност и демокрация" раздялата между ЕС и Великобритания трябва да бъде приятелска, а споразумението за бъдещите отношения - "щедро". Групата на Европейските консерватори и реформатори добави, че от февруари ЕС губи добър наемател, но печели добър съсед.

Групата на Европейската обединена левица предупреди, че Великобритания може да не бъде последната страна, оттеглила се от ЕС. Големите дружества влияят на политиката и живота ни, трябва да се събудим и да сложим хората и планетата преди печалбите, Европа трябва да се промени, призоваха от тази политическа сила.

Независимият депутат Найджъл Фараж - гръмогласен изразител на желанието за оттеглянето на Великобритания, в последното си слово в ЕП заяви, че британците никога няма да се върнат в ЕС. Обичаме Европа, но мразим ЕС, каза той и развя британско знаме заедно със своите сънародници наоколо в пленарната зала. Заради тези действия думата на Фараж бе отнета и цялата група, нарушила реда, бе призована да напусне залата, като си вземе и знаменцата.