Манфред Вебер беше избран за лидер на групата на групата на ЕНП в Европейския парламент. Андрей Ковачев от ГЕРБ бе избран за един от неговите 10 заместници.

Германският политик от ХСС, който бе водещ кандидат на ЕНП за европейските избори и по този - претендент за поста председател на Европейската комисия, получи 156 от 160 гласа на учредителното заседание на фракцията в Брюксел, предаде австрийският обществен канал ORF.

Вебер бе единствен кандидат в състезанието. Гласуването беше тайно.

Групата на ЕНП се състои от 177 евродепутати, като днес за нейни членове са приети и трима нови членове от Словакия. Така ЕНП вече ще има 180 депутата.

Днешното заседание се ръководеше от досегашния председател на групата Джозеф Дол.

В речта след избора си Вебер постави два важни акцента за работата на ЕНП: необходимостта от сплотеност и новаторство в действията на християн-демократическите партии, както и ориентация към бъдещето и иновациите.

"Не искам американците и китайците да определят нашето бъдеще и правилата, по които живеем. Искам да живея в свят, в който европейците ще определят правилата", каза Вебер.

Вторият акцент в словото му бе върху идентичността и ценностите в Европа.

"Ние трябва да спрем да говорим технократски, бюрократично, ние трябва да отговорим на въпроса - как да съчетаем националната гордост с европейските ценности", заяви лидерът на групата на групата на ЕНП в ЕП.

След избирането на д-р Андрей Ковачев за заместник на Вебер, той благодари за гласуваното доверие.

"Това е признание за активната роля на ГЕРБ в най-голямото европейско политическо семейство и за работата на цялата българска делегация в Групата на ЕНП. Благодарение на убедителната ни победа на европейските избори и твърдия проевропейски курс на правителството на премиера Бойко Борисов, гласът на България ще продължи да се чува силно в Европейския парламент. Успешното българско председателство на Съвета на ЕС и политическото лидерство на българския еврокомисар Мария Габриел по една важна тема като цифровата икономика показват, че ние сме фактор в европейската политика", заяви Ковачев.

Членовете на Председателството на Групата на ЕНП отговарят за ръководенето на групата по време на пленарните заседания на Европейския парламент, представляват я пред външни фактори и подготвят основните направления в политиката и важните решения за стратегията на групата.